CITY KIDS

Sinds de zomer van 2011 ervaar ik zelf hoe het is om met een kind te reizen. Je kijkt anders, je maakt soms andere afwegingen en ja, zo af en toe ben je ook blij als je een speeltoestel in de stad tegenkomt. Maar wie inventief is en zijn ogen open houdt, hoeft zich met kinderen nooit te vervelen in al die mooie steden. Hieronder staan enkele tips:

AKEN. Ludwig Forum für Internationale Kunst in Aken heeft een schitterende houten vloer. In het hart van de grote museumzaal fungeert een diepe kuil als een soort tribune. Onze kleine dreumes klom er gretig op (en af), zeker in combinatie met de zitzakken die er voor de gelegenheid waren neergezet. De ruimte wordt ook gebruikt voor educatieve doeleinden.

BERLIJN. Sarah Wiener is het museumcafé-restaurant van Hamburger Bahnhof in Berlijn. Als het goed weer is, kun je op het terras eten aan de Spree. Wie, zoals wij, dekking zoekt voor de natte sneeuw stuit binnen op een uiterst vriendelijke bediening. In de hoek, rechts van de ingang, is een kinderhoek ingericht voor de allerkleinsten inclusief keukentje, boekjes en hobbelpaard.

BORDEAUX. Ter hoogte van de Place de la Bourse, op de linkeroever van de rivier Garonne, ligt Miroir d’eau. Een waterspiegel, erg populair bij de locals, maar eigenlijk een cadeautje voor kinderen midden in het centrum van de stad. Vooral in de zomer Het is een prima start (of stoppunt) voor een wandeling over de fraai opgeknapte boulevard.

DEN HAAG. Wie een zondagochtend wil doorbrengen tussen de Engels- en Spaanstalige expats moet naar Bagels & Beans op ‘de Fred’. Neem de kinderen vooral mee, want achterin de zaak is een grote speelhoek. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor buitenlandse mensen die voor langere tijd in Den Haag aan het werk zijn. In de populaire Frederik Hendriklaan kom je ze overal tegen. Dus ook in de speeltuin tegenover Bagel & Beans: aanspraak gegarandeerd.

KERKRADE. Waarom zou je naar Kerkrade gaan, is de eerste vraag die ongetwijfeld bij veel mensen opkomt. Toch niet voor het centrum van deze Zuid-Limburgse stad? Nee, zeker niet. Maar voor Gaia Zoo, de leukste kleine dierentuin van Nederland zeker wel. Een walhalla voor (kleine) kinderen. Maar ook voor het museum met die moeilijk uitspreekbare naam, Continium, zoek je je weg door het verstedelijkte Parkstad. Een doe-museum, waar je kunt leren, ontdekken en experimenteren. Met altijd een expo die de moeite waard is.

LAS VEGAS. Sin City is een stad voor volwassenen op zoek naar vertier. In sommige hotels staat zelfs op de borden dat kinderwagens verboden zijn. Daar moet je je vooral niks van aan trekken. Wij zijn meerdere ouders met kleine kinderen tegen gekomen. Grootste succesnummer voor onze kleine (behalve het zwembad bij het appartementencomplex): de monorail. Een treintje dat nooit vol zit en rustig rijdt zodat je van het uitzicht kunt genieten.

LENS. Net zoals ieder ander museum in de wereld dat wil meetellen heeft Louvre-Lens een café waar je met een hapje en drankje even kunt bijkomen van het kijken naar kunst. Ernaast, dus in de entreehal, ligt Espace Pique Nique. Een glazen huis met een aantal picknickbanken, vooral het domein van gezinnen met kinderen. Bij het café zijn ze gaarne bereid je flesje met melk op te warmen.

LOS ANGELES. Stel je even voor: Starbucks binnen handbereik, gratis wifi, uitzicht op het statige stadhuis van Los Angeles, Frank Gehry’s Wall Disney Concert Hall om de hoek, net als diverse mogelijkheden waar je een goeie lunch kunt afhalen. Intussen heb je nauwelijks omkijken naar de kleine, want die speelt al een uur in het ondiepe water, met diverse fonteintjes. Dat is Grand Park, Downtown LA. Sinds 2012 geopend en op een warme dag een perfecte locatie om af te koelen.

LOS ANGELES. Winkelen in Beverly Hills, met kinderen? Het kan. The Grove staat te boek als een kindvriendelijk winkelgebied, won daar zelfs prijzen voor. Er rijdt een oud treintje en in het midden van het terrein zijn watershows te zien. De auto kom je heel makkelijk kwijt in de parkeergarage naast het winkelcentrum. Er is ook een farmers food market en boekhandel Barnes en Noble.

LOS ANGELES/MALIBU. In de Lonely Planet California staat dat je hier beroemdheden kunt spotten. De Malibu Country Mart is een (onoverdekt, want de zon schijnt hier altijd) winkelcentrum met de meest exclusieve merken. Dat is het minst leuk. In het midden ligt een grote tuin met daaraan (afhaal) restaurants. Er zijn picknicktafels en een (eco-vriendelijke) speeltuin. Ideaal als tussenstop op weg van Los Angeles naar Santa Barbara.

MAASTRICHT. Het best bewaarde geheim van Maastricht: Marres Kitchen. Het restaurant van dit kunstencentrum aan de Capucijnenstraat is een relatief nog onontdekte parel in de binnenstad. Aan de picknicktafels in de enorme tuin, waar kinderen alle ruimte hebben om te spelen, kun je bij goed weer prima eten. De sympathieke Syrische kok heeft op veler verzoek sinds kort zelfs een kinderstoel aangeschaft. Je kunt eten tot 23.00 uur!

MAASTRICHT. Het grootste park van de stad wordt geteisterd door (dronken) zwervers of hangjeugd met scooters. ‘Lekker’ in het gras liggen in het Stadspark van Maastricht is al een tijdje niet meer leuk. Zeker als je kinderen bij je hebt die gewoon achter een bal willen aanrennen. Nee, dan het Charles Eyck Park aan de overkant van de Maas in de wijk Céramique. Een stuk kleiner en rustiger. Handig: Café Zuid (met terras) en supermarkt om de hoek.

MADRID. Ja, Parque Retiro is ook heel erg leuk met kinderen. Veel ruimte, veel gras. Genoeg plek om lekker te voetballen, rennen of gewoon in het gras te liggen. Maar pak vooral ook eens de metro naar Madrid Rio, het grootste vernieuwingsproject van de stad waar autosnelweg M30 onder de grond is gelegd en een prachtig park is verrezen met onder andere een skatebaan, stadsstrand, BMX-parcours en speeltoestellen.

OBERHAUSEN. Eerlijk is eerlijk: op het dak van de Gasometer van Oberhausen vraag je je wel even af of je een kind van twee ‘zomaar’ vrij kunt laten rondlopen. Je loopt weliswaar rondjes in een soort kooi met overal spijlen, maar toch. Je kunt toch bijna 120 meter naar beneden vallen. Maar wat is er leuker dan een lift die tien verdiepingen omhoog moet en als de deuren dan openzwaaien: genieten van een wondermooi uitzicht over het Ruhrgebied.

ROTTERDAM. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam heet tegenwoordig Het Nieuwe Instituut, maar het DoeDek is gelukkig gebleven. Vanuit het café-restaurant neem je de trap; op de vide bouw je vervolgens je eigen wereld. Met grote witte blokken kun je je droomhuis of ideale stad samenstellen. Sinds de opening bezochten duizenden kinderen het DoeDek in het gebouw van architect Jo Coenen.

ROTTERDAM. Als het waar is dat kinderen het ook leuk vinden om naar water te kijken (en er niet per se altijd in hoeven…), dan is Café & restaurant De Tuin aan de Kralingse Plas een ideale uitvalsbasis. Je kunt hier heerlijk aan het water zitten, net buiten het centrum van Rotterdam. Er is, grenzend aan het terras, ook nog een kleine speeltuin met glijbaan. Als je tactisch gaat zitten, kun je van achter je glas rosé de kinderen prima in de gaten houden.

SAN FRANCISCO. Tegen de kinderen zeggen we dat we naar de speeltuin gaan, maar waar het ons volwassenen natuurlijk om gaat is het adembenemende uitzicht op San Francisco. Het Mission Dolores Park in de multiculturele wijk Mission met zijn talrijke leuke restaurants, bars en winkels is de hemel voor kleine klauteraars en avonturiers. Bestel je lunch ergens om de hoek, laat de kinderen spelen en zoek een plekje in het gras voor het beste uitzicht in de stad.

SEVILLA. De Alameda de Hércules was ooit een no go-zone in de stad, bevolkt door pooiers, hoeren en ander gespuis. Maar na een metamorfose is het een geliefde plek voor alles wat zich hip noemt. Cafés, winkels en clubs liggen hier zij aan zij. Met in het hart een voetgangerszone, een walhalla voor kinderen die uit diverse speeltuintjes en –toestellen kunnen kiezen. Er zijn waterfonteintjes, dus zorg voor reservekleren!

SITTARD. Op Tripadvisor krijgt restaurant Down Under (ja inderdaad, met een Australisch getinte menukaart) aan de Markt in Sittard 4,5 sterren. Dat is een hoge beoordeling. Je kunt er goed eten maar ook de service scoort hoog. Dat komt mede door de speelplek voor kinderen onder het restaurant. In het weekend is er zelfs opvang geregeld, zonder bijkomende kosten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: