Eindhoven proeft van Maastrichtse koffie

Tussen tweeduizend vierkante meter boeken bij Selexyz in Eindhoven zit Coffeelovers.

EINDHOVEN, 2 AUGUSTUS 2011. Soms vervul je de behoefte in de Dominicanenkerk die na een extreme make-over door de Engelse kwaliteitskrant The Guardian is uitgeroepen tot Europa’s mooiste. Boekhandel, welteverstaan. Je kunt ook kiezen voor het verleidelijke zonterras op Plein 1992 met uitzicht op de karakteristieke boog van de voetgangersbrug en de Céramique-bibliotheek van architect Jo Coenen. Aan de overkant ligt De Annex, een kleine dependance, in de gedaante van een espressobar.

In de Bonnefantenstraat, waar het studentencentrum van de universiteit haar servicebalie heeft, stuit je bij binnenkomst meteen op de massief houten tribune die nog het meest herinnert aan een collegezaal. Een opvallend ontwerp, met daaronder het vertrouwde gezicht dat je zocht. Of duik de rustige wijk Sint Pieter eens in. De provinciestad wordt daar weer een dorp. In een voormalig atelier aan de Glacisweg zit er ook nog eentje.

Dit is een verhaal over koffie. Van Maastrichtse makelij. Het is de bijzondere wereld van Maison Blanche Dael. Sinds 1878 een van de tien branderijen in Maastricht, maar ruim een eeuw later alleenheerser. Nog steeds wordt er koffie gebrand in de authentieke zaak in de Wolfstraat, eigendom van de familie Berghof.

Maar er is meer. Het imperium bestaat inmiddels uit vijf trendy zaken in de hoofdstad van Limburg. De keten is Coffeelovers gedoopt. In landelijke koffietesten de laatste jaren steevast te vinden in de top drie of vijf. Vaak in een adem genoemd met gevestigde namen, zoals Coffee Company, Kaldi en toch ook Starbucks, die in Nederland beetje bij beetje grip proberen te krijgen op een groeiende markt, die van de koffieliefhebber op zoek naar een ontmoetingsplek om te ontspannen of te werken.

Maar het decor van vandaag staat een kilometer of honderd noordwaarts. In Eindhoven. Het is herkenbaar: dezelfde designinrichting, hoge lampen, witte loungebanken en houten stoelen. Grote letters op een zwarte muur die een deel van de menukaart onthullen: latte macchiato, cappuccino, café latte. Het publiek gaat – ook hier – door voor jong en hip. En het is er, zoals vaak, altijd druk.

Eindhoven: 210.000 inwoners

Het de locatie die het ‘m doet. Prestigieuze plekken met een verhaal. Voor minder gaan ze bij Coffeelovers niet. Net zoals in Maastricht biedt boekhandel Selexyz, met tweeduizend vierkante meter aan boeken, de koffiezaak onderdak. Niet in een kerk, maar in een voormalig gebouw van Philips, de Admirant aan de Nieuwe Emmasingel. De industriële sfeer, inclusief het markante stalen geraamte van het pand, is behouden gebleven.

De in 2006 voltooide Admirant is met 105  meter het  hoogste gebouw van Eindhoven. Op de betonnen basis bestaan de verdiepingen uit prefabmateriaal. Het is het middelpunt van het gelijknamige nieuwe winkelwijkje. De onderste verdiepingen sluiten aan op het oude hoofdkantoor van Philips, in de volksmond beter bekend als de ‘Bruine Heer’. De moderne aanbouw met glazen pui aan de achterzijde is tegenwoordig het domein van de boekenfan.

Het nieuwe uiterlijk, zo meldt Selexyz trots op de website, staat de ‘Heer’ goed. Toch is een ander gebouw, letterlijk om het hoekje, de architectonische blikvanger van de Admirant. Op 18 Septemberplein ligt ‘de Blob’, een glazen winkelcomplex, ontworpen door architect Massimiliano Fuksas. Het gebouw lijkt misschien nog het meest op een druppel, alhoewel critici liever spreken van een gedrocht.

Terug naar de koffie. Is er in Nederland sprake is van een echte koffiecultuur? Kenners zijn het er nog niet over eens. De wereldwijde marktleider Starbucks zet niet voor niets slechts voorzichtige stapjes met vestigingen op een aantal treinstations en op Schiphol. Toch breidt de subcultuur van bars, cappuccinocorners, cafetaria’s en cafés, waar koffie centraal staat, zich uit.

Bij het Maastrichtse Coffeelovers doen ze het rustig aan met vestigingen in Maastricht, Eindhoven en eentje in het Belgische Genk. Koffie is lifestyle, vindt eigenaar Albert Berghof. En dat past eigenlijk het beste bij de zuidelijke mentaliteit, die nog het meeste op de Italiaanse levensstijl lijkt. Limburg als meest noordelijke ‘provincie’ van de Mediterranée, zo stelt hij. Als Eindhoven ben je natuurlijk gek als je daar niet bij wilt horen…

4 replies »

  1. En weer een juweeltje van City2City 🙂

    Je blog klopt helemaal … met één kanttekening 😉 Starbucks is géén koffie… da’s slootwater.

    CoffeeLovers en Kaldi daarentegen, daar begrijpen ze kunst van echte koffie, met echte barista’s! Krijg gelijk zin om naar Maastricht te rijden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s