Steden top 10 van 2021

MAASTRICHT, 31 DECEMBER 2021. Als je in Italië op vakantie gaat en een aantal steden bezoekt, weet je zeker dat het in de eindejaars top 10 ‘Italië boven’ zal zijn. Alleen Valencia, Boedapest, Ljubljana en Amsterdam wurmden zich ertussen. Na wéér een COVID-jaar is de reishonger alleen maar groter geworden. Op naar 2022 dan maar!

1 VALENCIA (SPA). De Nederlander is overal in Valencia. Verleid door 2.660 zonuren per jaar, de zee en het culturele- en gastronomische aanbod. In Estadio Mestalla, de voetbaltempel van Valencia CF uit 1923 met zijn waanzinnig steile tribunes, schreeuwt hij in zijn korte broek onbeschaamd de Nederlandse doelman Jasper Cillessen toe. Op het terras, op het strand: hij is overal waar het Spaanse leven goed is. Ik snap hem wel, die Nederlander.

2 BOEDAPEST (HON). Boedapest toont tijdens het EK voetbal het onbezorgde leven zoals dat was, voor Corona. De terrassen zitten vol, de jeugd geniet van het uitgaansleven zonder beperkende maatregelen. Mondkapjes? Je ziet ze bijna nergens. Oranjesupporters bevolken tot diep in de nacht de straten en brede boulevards op de elektrische steps, die op elke straathoek te huur zijn. Over het voetbal wil ik het verder niet meer hebben.

3 BOLOGNA (ITA). De portieken van Bologna, de portici zoals de Italianen de arcaden noemen, vormen een architectonisch meesterwerk van 40 kilometer lang dat zich door het centrum slingert. Verscholen tussen de portici, ligt Palazzo dell’Archiginnasio, ontworpen in opdracht van de toenmalige paus Pius IV. Nu huisvest het gebouw uit 1562 een bibliotheek en het schitterende, houten Theatro Anatomico.

4 MILAAN (ITA). Met de oude, rammelende tram 1 (uit 1881, toen het nog een paardentram was) naar Milano City, de parel van het moderne Milaan. Het voormalige beurs- en congresterrein is door verschillende wereldberoemde architecten zoals Zaha Hadid, Arata Isozaki en Daniel Libeskind nieuw leven ingeblazen. Als je goed luistert, is het gerammel van de historische tram op de achtergrond nog te horen.

5 LJUBLJANA (SVN). Ljubljana is een van Europa’s kleinste hoofdsteden, maar eentje met grootstedelijke allure. Onweerstaanbaar charmant met haar Romeins verleden, een gerenoveerd middeleeuws kasteel en de Ljubljanica-rivier met bankjes, parkjes en oevers ontworpen door huisarchitect Jože Plečnik. Geroezemoes stijgt op vanaf de volle terrassen aan Cankarjevo nabrežje. De Sloveense nazomer dient zich in volle hevigheid aan.

6 VENETIË (ITA). Het is rustig in de Giardini, bakermat van de Biënnale van Venetië. COVID-19 teistert ook de internationale hoogmis van de hedendaagse architectuur: toeschouwers blijven weg en een aantal landenpaviljoens zijn gesloten. Dit is dé kans om Venetië te ontdekken zonder massatoerisme. Ons hoogtepunt? Litouwen, dat in de renaissancekerk Santa Maria dei Derelitti een fictieve buitenaardse wereld voorstelt.

7 BERGAMO (ITA). De reisgidsen die vanaf nu verschijnen, zullen allemaal een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de beschrijving van Bergamo. Het is de stad die voor altijd getekend is door de impact van de coronapandemie. Dat gaat, als je door de straten van Bergamo Basso loopt en je in de middeleeuwse bovenstad naar het vredige Piazza Vecchia kijkt, je voorstellingsvermogen simpelweg te boven.

8 AMSTERDAM (NED). Slapen in het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade: de 91 vierkante meter groot en 5,40 meter hoge kamer met authentieke monumentale details kraakt en piept. Van 1920 tot 1935 vertrokken vanuit dit gebouw in Amsterdam emigranten naar Zuid-Amerika, nu doet het voormalige kantoor van de Scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd dienst als filmkamer met beamer en groot scherm.  

9 BRESCIA (ITA). Buiten is het 36 graden, maar wij lopen door het koele Museo di Santa Giulia. Het voormalig benedictijner vrouwenklooster, gesticht in 753, fungeert nu als locatie voor het Brescia Photo Festival. Een werkelijk prachtig complex, net zoals onze uitvalsbasis aan de rand van de stad trouwens: hotel Il Santellone staat op de plek waar de benedictijner monniken van Vallombrosa in de eerste en tweede eeuw een klooster bouwden.

10 VERONA (ITA). Als je het balkon van Romeo en Julia wil vinden, hoef je in Verona de meute op teenslippers en sandalen maar te volgen. Op onze doorreis kiezen we louter voor kwaliteit: een lange lunch aan de rivier Adige en een wandeling via de Arena, na het Colosseum in Rome het grootste bewaard gebleven Romeinse amfitheater, naar het schitterende Piazza della Erbe voor een scroppino.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s