Pinnen in Phnom Penh

PHNOM PENH, 6 FEBRUARI 2006. Het laatste anderhalf jaar heeft in Phnom Penh een ware revolutie plaatsgevonden. Eentje van het goede soort. Eentje waar de mensen iets aan hebben en wij, toeristen, zeker.

De gruweldaden zoals die nu in het museum van S-21 op foto's te zien zijn in Phnom Penh.

De gruweldaden zoals die nu in het museum van S-21 op foto’s te zien zijn in Phnom Penh.

En dat terwijl je in de Cambodja-gids van Lonely Planet, uit 2005, voor het ergste wordt gewaarschuwd. “Hard as it may be to believe, there are still no creditcard-compatible ATM’s in Cambodja.” Ik was er op voorbereid. Immers, in Laos hebben ze ook nauwelijks ATM’s (pinautomaten dus) waar je je creditcard kunt gebruiken om geld op te nemen.

Phnom Penh: 1,3 miljoen inwoners

Ik geloof dat ik er een in Vientiane, de hoofdstad van Laos, heb gezien maar dat was het dan ook wel. Maar in Cambodja probeert men zo snel mogelijk aansluiting te vinden bij de moderne maatschappij. In sneltreinvaart hebben banken het nut van ATM’s op waarde geschat en ze groeien nu als kool. Op de eerste avond, toen ik nog in de veronderstelling verkeerde dat ik bij een bank een voorschot van mijn VISA of Mastercard moest gaan halen, vond ik om de hoek al een pinautomaat. En niet zomaar een. Het was zelfs mogelijk met de gewone Postbankpas te pinnen. Het Cirruslogo stond op de deur.

Ongelooflijk, wat een gemak! Al komen er voorlopig alleen mar dollars uit. Vandaag, op weg naar de Killing Fields en S-21/Toul Sleng Museum, zie ik onderweg verschillende ATM’s. In dit land lijkt het zowaar een wereldwonder. Maar de komst van de bankautomaten is zorgvuldig gepland. Er is zelfs zoiets als een ATM-guide. Een plattegrond van Phnom Penh op creditcardformaat met daarop alle pinautomaten. Ik tel er dertien, keurig verspreid over de stad.

De Lonely Planet Cambodja schrijft in het hoofdstuk money, paragraaf ATM’s: “There are well-founded rumours of ANZ-Bank entering the market soon and blitzing the country with ATM’s  which should make life easier for locals and foreign visitors alike… unless they dispense in riels!” Welnu, het gerucht klopt. Geweldig nieuws voor Cambodja!

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s