007 in Udaipur

De Indiase stad Udaipur is het decor van James Bondfilm 'Octopussy'.

De Indiase stad Udaipur is het decor van James Bondfilm ‘Octopussy’.

UDAIPUR, 16 MAART 2006.  Ik ben geen fan van James Bond. Ja natuurlijk, het zijn vaak leuke, onderhoudende films waarin het onmogelijke telkens weer mogelijk wordt, maar fan? Nee, dat niet. Ik kan niet alle 007-films op alfabet of chronologisch opdreunen. Ken niet alle Bond-girls bij naam en de discussie of Daniel Craig nu wel of niet de juiste opvolger is van Pierce Brosnan kan me maar bijzonder weinig boeien.

Maar we zijn in Udaipur en die stad figureert in een échte James Bond-film, Octopussy uit 1983. Ik had er, bijna vanzelfsprekend, nog nooit van gehoord, maar oké. Gelukkig doen ze hier nog een klein beetje aan culturele opvoeding. In een beetje restaurant met backpackerallure kun je niet alleen goedkoop eten maar ook, elke avond rond de klok van zeven uur, Octopussy bekijken.

De Udaipurees, Udaipurer of Udaipurburger is – zou ik ook zijn – trots op deze film. Hoewel er geen moment wordt gerefereerd aan Udaipur in Octopussy, louter aan India, maar dat kan de pret niet drukken. Wij kijken bij restaurant Lake View naar deze Bond-film op video die, zo te zien én te horen, al héél vaak is afgespeeld. De bekende Bond-tune komt er krakend en wel uit, het beeld rolt zo af en toe maar ja hoor, na een korte aanloop is Roger Moore plotseling in India. Hij vecht aan de zijde van ex-tennisser en nu commentator bij Star Sports, Vijay Amitraz, in een tuktuk, slingert aan lianen in de jungle achterna gezeten door tijgers en olifanten en hij slaapt met beminnelijke vrouwen in het Lake Palace, het Shiv Niwas Palace en Monsoon Palace van Udaipur.

Ik moet het maar voor waar aannemen, want we zijn er (nog) niet geweest maar de locaties zien er op het scherm schitterend uit. Wel geinig dit, zo krijgt een Bond-film toch een andere dimensie. Net zoiets als kijken naar ‘Goodmorning Vietnam’ met Robin Williams als je ook daadwerkelijk in Vietnam bent. Wat ook zo was.

Udaipur: 390.000 inwoners

We begrijpen in elk geval heel goed waarom de Udaipuriaan zo fier is op deze Bond-film. Natuurlijk schilderen ze daarom op elk stukje vrije muur dat alle toeristen deze film moeten komen zien. Het is helemaal gratis bovendien. Dat James Bond in dit avontuur uit de jaren tachtig nog gewoon een bom kan ontmantelen zonder ook maar een draadje los te draaien of pincode moet intoetsen, ach dat zal ons én de Udaipurnaar en zorg zijn.

2 replies »

  1. Erg leuk stukje. Inmiddels is de videoband ook in Udaipur vervangen door de dvd. Overal te koop in Udaipur. We gaan beslist nog eens naar Octopussy kijken, nu we de stad met eigen ogen hebben gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s