Het vertrouwen van New Delhi

In 2016 is New Delhi een compleet andere stad geworden.

In 2016 is New Delhi een compleet andere stad geworden.

NEW DELHI, 24 MAART 2006. India, de nieuwe wereldmacht. Ach, oud nieuws. Dat wisten we al. Je leest het in kranten en tijdschriften, hoort het op tv en internet is de bron voor alles wat je nog niet wist, maar wel wilt weten. En natuurlijk is de toekomst van India als belangrijkste speler een ‘big issue’ in India zelf. Alleen… je ziet er nog niet zo heel veel van.

Na een maand rondreizen in een klein deel van dit land schrik je niet meer zo snel van de armoede, al zijn de cijfers natuurlijk schokkend: van alle arme mensen in de wereld is veertig procent Indisch, het inkomen van 300 miljoen Indiërs is lager dan 1 dollar, 100 miljoen Indiase families hebben thuis geen water en meer dan dertig procent van de Indiase dorpen zijn niet bereikbaar via een weg.

New Delhi: 13,8 miljoen inwoners

Ongelooflijk inderdaad, maar nu we enigszins gewend zijn aan het straatbeeld van alledag zijn deze getallen geen verrassing meer. Ik heb deze cijfers uit het opinieweekblad India Today geplukt dat uitgebreid verslag doet van het door hun zelf georganiseerde ‘Conclave 2006’ Een, zoals zij dat omschrijven, ‘festival of ideas and intellects’. Een bijeenkomst dus van prominenten uit de politiek, zakenwereld en het culturele veld met een mening over hoe India de toekomst moet benaderen. Het is niet alleen waanzinnig boeiende materie, zo’n georganiseerde conferentie staat tevens symbool voor het snel groeiende zelfvertrouwen van de hele natie, de laatste tien, vijftien jaar.

Het is een dankbaar gespreksthema voor de media. Ook de grootste krant van India, The Times of India met twee miljoen dagelijks verkochte exemplaren, doet mee. Twaalf weken lang organiseert de krant workshops, debatten, talkshows en culturele evenementen en daagt zo mensen uit te vertellen hoe hoofdstad New Delhi zich de komende jaren moet ontwikkelen. Overal in de hoofdstad zie je billboards met daarop de slogan van The Times of India: Chalo Dilli, From Walled City to World City. Andere posters dragen de tekst: New age airport in 2010? World tallest building in 2010? Sky train in 2012? Olympics in 2016? New Delhi wil zich kunnen meten met andere ‘booming’ Aziatische steden als Shanghai, Kuala Lumpur en Singapore op het gebied van levensstandaard, onderwijs, infrastructuur, leisure, sport, kunst en cultuur, milieu en zakenleven.

Vannacht verlaten we New Delhi voor onze trip naar Jordanië. Over vijf jaar is dit al een compleet andere stad. Hoe het nieuw Delhi wordt vormgegeven kun je al zien. De spiksplinternieuwe metro is nu hét symbool van de moderne stad die Delhi wil zijn. Overal wordt gewerkt aan nieuwe wegen, buurten krijgen een facelift, er verrijzen moderne winkelcentra en bioscopen.

Na 2010, als New Delhi het prestigieuze sportevenement The Common Wealth Games heeft georganiseerd, zal er op het gebied van infrastructuur veel ten goede zijn veranderd. Ik las ergens dat New Delhi in ieder geval méér ambulances krijgt: het aantal stijgt van 35 naar 485! Nu nog de discipline wat aantrekken en zorgen dat mensen zich aan de (verkeers-) regels houden en wie weet kan New Delhi zich in 2020 meten met steden als New York, Londen en Parijs.

4 replies »

  1. Prachtig, die ambities uit 2006. Maar het beeld dat je schetst is vier jaar later onveranderd. Anno 2010 wordt er nog steeds gewerkt aan wegen, pleinen en winkelcentra en over zes jaar zal het niet anders zijn.
    Met de Common Wealth Games, die het hoogtepunt van India´s inhaalrace hadden moeten zijn, is alles misgegaan wat er mis kon gaan. Nu tonen de Shame Games juist het organisatorisch onvermogen van India aan.
    De ambities zijn er wel degelijk , maar de cultuur, bureaucratie en politiek zijn niet geschikt om de mooie woorden effectief in daden om te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s