Steden top 10 van 2009

MAASTRICHT, 20 DECEMBER. Het is december. De lijstjesgekte slaat in deze periode altijd in volle hevigheid toe. Ik kan en wil niet achterblijven. Hier volgt aldus mijn top 10 van reisbestemmingen in 2009.

1. BUENOS AIRES (ARG). Onbetwist en onbedreigd op nummer 1. Niet zozeer vanwege een bepaalde gebeurtenis, een evenement of activiteit. Het is het totaalplaatje. Wat een stad, wat een dynamiek! Historie, cultuur, de mensen, ach, vul maar aan. Dat is onbegonnen werk. BA heeft alles wat een mens nodig heeft om gelukkig te zijn.

2. BARCELONA (SPA). Stadion Camp Nou, 30 juni 2009. De zon zakt weg achter de tribunes. Het is ver na negen uur ’s avonds, de temperatuur is nog steeds tropisch. Geroezemoes, veroorzaakt door opwinding. De lichten gaan uit en midden op het veld wordt een gigantisch ruimteschip uitgelicht. U2 begint met het nummer Breathe. Het is de eerste show van hun 360⁰ Tour, het begin van een wervelende show en een magische avond.

3. MONTEVIDEO (URU). Estadio Centenario in de Uruguaanse hoofdstad Montevideo is niet het mooiste stadion ter wereld. Het is aangevreten door betonrot, verre van een architectonisch hoogstandje. Maar wél een monument, passend in het rijtje Wembley, Maracana, San Siro en Bernabeu. Hier werd het eerste WK voetbal gespeeld. Finale op 30 juli 1930: Uruguay-Argentinië 4-2. Ga in het museum kijken naar de film. Kippenvel gegarandeerd.

4. BERLIJN (DUI). Mijn all time European favorite mag uiteraard niet ontbreken in deze top 10. Ook als je er voor de zoveelste keer komt, blijft het een bijzondere stad. Dit jaar genoten van theatervoorstelling ‘The Producers’ (lachen om Adolf Hitler) in het Admiralspalast, een verborgen parel aan de Friedrichstrasse. Ook de ontdekking van het geweldige restaurant Ottenthal bracht me veel vreugde.

5. MILAAN (ITA). Tijdens de Salone del Mobile, een internationale design- en meubelbeurs, is Milaan een compleet andere stad. Het bruist! Brera, de kunstenaarswijk van de stad, is dan een heerlijke plek om te vertoeven. Mensen staan buiten op straat. Ze drinken, eten, praten en kijken samen naar kunst in oude kloosters en andere gebouwen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn.

6. BARILOCHE (ARG, ZIE HOOFDFOTO). Wie met de bus vanuit de uitlopers van het Andesgebergte de afdaling inzet naar San Carlos de Bariloche krijgt het beeld nooit meer van zijn netvlies. In de verte schittert het Lago Nahuel Huapi. Het blauwe meer, omgeven door prachtige bergen, wordt beschenen door de ochtendzon. Alsof je naar een schilderij kijkt.

7. SALTA (ARG). Plaza 9 de Julio is een van de allermooiste pleinen van Argentinië. De perfecte plek om te ontspannen, cordero con arroz (lam met rijst) eten en mensen kijken vanaf het terras. In de schaduw van een parasol of de arcaden die het hele plein omzoomen. Uitzicht op de kathedraal, museo de Arte Contemporáneo en palmbomen die tot de hemel lijken te reiken. Het is een hele simpele opgave om dit urenlang vol te houden.

8. POTSDAM (DUI). Wandelen door Sansoucci Park is een genot. Net buiten het centrum van de historische stad Potsdam ligt het ‘Versailles van Duitsland’, het voormalig buitenverblijf van Frederik de Grote, tegenwoordig Unesco Wereld Erfgoed. Prachtige paleizen domineren het groene landgoed.

9. PRAAG (TSJ). Na tien jaar weer een weerzien met Praag. Het blijft een mooie stad, ook al is de Karelsbrug overbevolkt en het historische centrum een toeristenmagneet die zijn weerga niet kent. Er blijven genoeg mooie plekjes over. Frank Gehry’s Dancing House voor het eerst gezien. Ook Dox Centre for Contemporary Art in de wijk Holesovice en Galerie Mánes (Nové Mêsto) mogen niet ontbreken op het lijstje van de cultuurliefhebber.

10. FRANKFURT (DUI). De gekte van de Buchmesse moet je een keer meemaken. 50.000 tot 70.000 bezoekers per dag schuifelen langs de honderdduizenden boeken en honderden landenstands. Vijf etages, 170.000 vierkante meter in totaal. De Buchmesse is een wereld op zich. Je kunt er dagen rondzwerven, zonder je te vervelen.

Kijk voor meer verhalen over Buenos Aires, Montevideo, Berlijn, Praag en Frankfurt op dit weblog.

3 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s