De M van Leuven

Museum M: oud contrasteert met nieuw in het hart van Leuven.

LEUVEN, 25 SEPTEMBER 2010. Je verwacht veel als je in een gerenommeerde Belgische krant eenmaal hebt gelezen over ’s werelds eerste museum met een businessloge, maar niet dat je eerst drie slecht verlichte trappen op moet om vervolgens – op de gok – een deur piepend en krakend te openen, je kijkt om de hoek en staart in het grote niets. Toch ben je er dan… Kennelijk. Welkom in de vipruimte, op de bovenste verdieping mét terras, van museum M in Leuven. Een beetje in verwarring kijken L. en ik rond. Dus dit is alles? Op de grond staat een muziekinstallatie. Het stof ligt op de boxen. Loop je het trapje af, kom je bij een kleine keuken. In de hoek staat een wit bankstel van leer. Het maakt een hopeloos verloren indruk in deze kale open ruimte. Het grote raam biedt, dat is waar, spectaculair uitzicht op de oude binnenstad.

Je zou het nu niet zeggen, maar dit is een speelplaats voor hele belangrijke mensen. Decor voor bedrijfsfeestjes, sponsorbijeenkomsten en andere hoogwaardige bezoekjes zoals de opening van M, op 20 september 2009, met de Belgische en Nederlandse prinses Mathilde en Maxima. En wij naïevelingen maar denken dat er toch zeker wel iets meer te zien moet zijn in deze loge. Kunst bijvoorbeeld. Een schilderij, een object. Iets permanents, waardoor deze ruimte altijd het bezoeken waard is?

Niets. Helaas. Waarschijnlijk mag je hier écht alleen maar bij bijzondere gelegenheden naar binnen. En dan alleen als je bijzonder genoeg bent. Maar goed, niemand heeft ons tegengehouden. Zo gaat dat soms in België. Dus verbazen wij ons over dit braakliggend stukje museaal paradijs. Mogelijkheden genoeg hier, maar kennelijk hoort het ‘tentoonstellen’ van de in potentie stijlvolle businessloge niet bij de strategische plannen van Museum M.

De cijfers spreken voorlopig in het voordeel van dit moderne museum boordevol oude kunst (zoals de expositie ‘Bijbel van Anjou’, nog te zien tot 5 december), naar een ontwerp van de Vlaamse architect Stéphane Beel. De nieuwbouw van het voormalige stedelijk museum Vander Kelen-Mertens, met het oude fronton bestaande uit zes zuilen, contrasteert prachtig in én met de historische binnenstad van Leuven. Een jaar open en nu al liefkozend omschreven als de nieuwe parel van de studentenstad en de regio, als we tenminste het ‘publieks- en impactonderzoek’ van de gemeente mogen geloven.

De eerste tentoonstelling ‘Rogier van der Weyden’ in M heeft 151.751 bezoekers naar Leuven gelokt. De investering van 3,7 miljoen euro bracht het dubbele op. De citymarketeers zullen trots zijn op het gegeven dat 94 procent van de bezoekers niet uit Leuven komt. Deze groep heeft de kassa van de locale horeca flink doen rinkelen: 26 procent ging een glas drinken en 31 procent bezocht een restaurant. Er is ook 20.000 keer een hotelkamer geboekt.

De lagere- en middenklasse heeft de weg naar het museum nog niet gevonden. Het zijn voornamelijk hogeropgeleiden en 55-plussers die een kaartje hebben gekocht. De meeste bezoekers komen uit Vlaams-Brabant, gevolgd door geïnteresseerden uit de provincie Antwerpen. Met zes procent is Wallonië slecht vertegenwoordigd, maar Belgisch-Limburg doet het met 5,4 procent nog minder.

Leuven: 98.000 inwoners

Uit het onderzoek blijkt dat het imago van Leuven langzaam veranderd. De stad wint aan prestige, zo stelt burgemeester Louis Tobback. De toverwoorden zijn niet alleen jeugdigheid, uitgaan en universiteit, de nadruk komt steeds meer te liggen op kunst en cultuur. De Nederlands Limburger moet maar snel eens gaan onderzoeken of dat waar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s