Steden top 10 van 2010

kaapstad

Zicht op Kaapstad en de Tafelberg, bezien vanaf de boot naar Robbeneiland. Rechts het WK-stadion Greenpoint.

MAASTRICHT, 19 DECEMBER 2010. Net als 2009 is 2010 een fantastische reisjaar geweest. Samen met L. nieuwe plekken in de wereld ontdekt. Wederom tot de ontdekking gekomen dat de ene stad is nog fraaier en interessanter is dan de andere. Tevens een aantal bezoekjes gebracht aan oude liefdes. Tel dat bij elkaar op en dan is dit het resultaat:

1. KAAPSTAD (ZAF). Als ik het gevoel moet beschrijven dat bij Kaapstad hoort, stap ik in gedachten weer in de auto. De M6 westwaarts, via Sea Point over Beach Road, parallel aan de Atlantische Oceaan. Dan via Victoria Road en de schitterende buitenwijk Clifton het Malibu van Kaapstad, Camps Bay, binnenrijden. Lunch op het verhoogde terras van het hippe restaurant Paranga, waar ook ex-bondscoach van Duitsland Jürgen Klinsmann, zit te eten. Voor de rest: zon, zee, strakblauwe lucht, 23 graden. Paradijselijke stad.

2. NEW YORK (VST). Ach, waar moet je beginnen als je wilt uitleggen waarom je heimwee naar New York hebt? Je raakt er simpelweg nooit uitgekeken en er is gewoon altijd iets te doen. Dit keer dankbaar voor de ontdekking van de langwerpige gevel – met uitklapbare elementen – van Galerie Storefront for Art and Architecture, het zien van ‘Dead or Alive’, een van de beste expo’s van 2010 in het Museum of Arts and Design, en het flaneren over de oude spoorlijn The High Line, tegenwoordig een landschapspark.

3. STOCKHOLM (ZWE). Ga naar Stockholm voor hip en sjiek, cultuur en natuur, trendy en klassiek. Loop eens binnen bij Berns, het eerste Chinese restaurant van Stockholm. Anno 2010 eet je bij Berns Asiatiska in een enorme eetzaal/bar, met kroonluchters, spiegels en balustrade. Als je om half elf ’s avonds nog steeds aan het hoofdgerecht zit, begint je stoel te trillen van de eerste beats in de ondergrondse disco. De volgende dag de dure glazen wijn uitzweten in Stockholms groene achtertuin, Djurgården.

4. MUSCAT (OMA). Vraag: wat had je qua reizen anders gedaan in 2010? Antwoord: ik had langer de tijd willen hebben in Oman. Een week is te kort. Wat een schitterend land, wat een prachtige en vriendelijke mensen en wat een mooie hoofdstad: Muscat. Tussen het nogal protserige maar immense paleis van Sultan Qaboos en ‘palmbomenboulevard’ Al-Saidiya Street wordt gevoetbald op pleintjes en parkeerplaatsen, met die typische witte huisjes als decor. De zon gaat bijna onder. Ik had er uren naar kunnen kijken.

5. NANCY (FRA). Op de avond van onze eerste kennismaking is Nancy hoofdrolspeelster in een sprookjeswereld. Op het Place Stanislas zijn de klassieke gebouwen uitgelicht in goud en roze-rood. Op de muren van het stadhuis is een adembenemende videoshow te zien. Het plein, dat op de Unesco-lijst van werelderfgoed staat, is teruggebracht in de oorspronkelijke staat van het jaar 1755. De chauvinist die durft te beweren dat het Maastrichtse Vrijthof mooier is, wordt linea recta afgevoerd naar het gekkenhuis.

6. DUBAI (VAE). Het nieuwe jaar inluiden met een optreden van de Nederlandse dj Armin van Buuren in het WTC van Dubai. Veel beter wordt het niet. ’s Nachts geduldig wachten op een taxi. Buiten, waar hippe, moderne Arabische jongeren dansen, hangen, staan of liggen, is het nog twintig graden. Om ons heen de verlichte, moderne wolkenkrabbers en winkelcomplexen van de woestijnstad. Groot, groter, grootst, Dubai. Waanzin hangt hier permanent in de lucht, maar deze stedelijke belevenis prikkelt hoe dan ook de zintuigen.

7. LONDEN (ENG). Een van de meest interessante werkervaringen van dit jaar vond plaats op Londense bodem, waar ik op uitnodiging van Saxion Hogescholen een kijkje in de keuken mocht nemen van gerenommeerde mediabedrijven als The Guardian en BBC. Ook nog een wedstrijd van Fulham FC meegepikt, omdat Engels voetbal een genot blijft en Londen een stad is waar ik nooit genoeg van krijg. Daarom is het volgende bezoek al gepland: de laatste twee dagen van 2010 en de eerste twee van 2011 krijgen destination London.

8. JOHANNESBURG/SOWETO (ZAF). Als je in Zuid-Afrikaanse kranten leest over flatgebouwen waar Nigeriaanse drugsbendes bewoners terroriseren, gaat de lust om het centrum van Johannesburg te verkennen snel over. Tijdens het WK voetbal komen we drie keer kort in Johannesburg. Ik zal de fietstocht en de kindjes van Soweto nooit vergeten. Onze voetbalavonden bij Chris en Lee Lazare, eigenaren van Bed & Breakfast Lazaro’s in Jo’burgs buitenwijk Alberton, zal ik altijd blijven koesteren.

9. ABU DHABI (VAE). Ik kan een heel betoog houden over Abu Dhabi, een stad die voor cultuurfreaks eigenlijk pas over een jaar of vier interessant wordt. Immers, dan is het nu nog onbewoonde Saadiyat Island volgebouwd met onder andere prestigieuze museadependances van het Guggenheim en Louvre. Maar voor een Midden-Oostenliefhebber is Abu Dhabi hoe dan ook altijd de moeite waard. Sluit je trip vooral af bij Finz, een van de beste visrestaurants van de Verenigde Arabische Emiraten. Inclusief zeezicht.

10. PARIJS (FRA). De laatste keer dat ik Parijs bezocht, mocht ik voor Dagblad De Limburger in de gloriejaren van Sjeng Schalken tennistoernooi Roland Garros verslaan. Dat was in 2002. Acht jaar later komt het eindelijk weer tot een rendez-vous. Samen met A. naar een concert van U2 in Stade de France en een zondagse lunch met B. en C. Genoten van een wandeling door Le Marais en de najaarszon in het gras van het oudste plein van de stad, Place de Vosges. Dan pas weet je weer wat je al die jaren hebt gemist.

Ben uiteraard ook benieuwd naar jullie favoriete reisbestemmingen. Geef via reactieformulier vooral je top drie door!

8 replies »

 1. 1) Kaapstad e.o, niets beter voor een jetlag dan een flesje wit op het terras van een wijngaard. Al was Juren K. al weg
  2) Vancouver, heeft alles wat mooi is in het leven: bergen, oceanen, walvissen, wolkenkrabbers, parken en Starbucks
  3) Rotterdam, geen stad heeft meer impact op een mens dan vanuit Vak K, rij 32, stoel 65…

 2. 1) Sarajevo : stomverbaasd dat er nog steeds NAVO-troepen rondrijden. Stomverbaasd dat e wereld tussen 1992 en 1995 een ndere kant op keek. Stomverbaasd over de schoonheid van de stad. Stomverbaasd over de levendige mensen.
  2) Dubrovnik : toeristisch, ja. Maar ook: geen auto’s of brommers, geen televisies op terrasjes of lawaaiige straatmuzikanten. Heerlijk eten, en en zonsondergang om van te dromen.
  3) Kaapstad : in je ene oor toetert een Zuid-Afrikaan met zijn vuvuzela, in de andere huilt een baby met zijn goudlachende moeder. Zuid-Afrikaanse hapjes wachten op ons in Three Stories, waar kunst, voetbal en Adidas bij elkaar komen. Vanaf het balkon kunnen we de City Bowl zien liggen, het centrum van de stad, met het machtige Green Point Stadium. En, je zou het bijna vergeten, de Tafelberg.

 3. Hoi Branko,

  Interessante blog! Had al indertijd in de wandelgangen gehoord dat je cityhopper bent 😀 Hier mijn top 5, die deels met die van jou overlapt:

  1 NYC, USA – ben redelijk verwend met reizen, maar deze stad verpletterde me twee jaar geleden. Zou er zo een jaar gaan wonen.
  2 Granada, Spanje – Heerlijke atmosfeer, mooie Moorse gebouwen, flamenco, Spaanse taal, en tapasbarren die top zijn.
  3 Dahab, Egypte – geen stad maar een strandplaats. I love the Sinai and I love snorkeling en Dahab is nog goed te doen (in vergelijking met door massatoerisme overspoeld Hurghada en Sharm).
  4 Florence, Italië – Renaissance, cultuur, linkse mensen…
  5 Kanchanaburi, Thailand – ook niet echt een stad, vooral WOII technisch interessant, en de junglerafts (hotel op river Kwai) zijn totally amazing.

  Ben benieuwd waar je dit jaar heen gaat, en hoe het lijstje aan het eind van het jaar eruit ziet 😀

  Groet, Janneke

  • Hoi Janneke

   Dank voor je leuke reactie! Mooie lijst, nummer 2 en 3 ben ik nog nooit geweest, maar een mens moet iets te wensen hebben, nietwaar? In december de stedentop 10 van 2011. Heb nu al zin om die te gaan schrijven 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s