Pinnacle @ Duxton @ Singapore

Pinnacle@Duxton in de Singaporese wijk Tanjong Pagar is een immens sociale woningbouwcomplex met plaats voor 1848 appartementen.

Nadeel van beide locaties: ze zijn erg bekend, en dus inmiddels uitgegroeid tot vermaarde toeristische attracties. Het ultieme alternatief ligt aan de zuidkant van Duxton Road, een straat in de trendy en snel in populariteit stijgende wijk Tanjong Pagar, direct grenzend aan Chinatown. De traditionele shophouses zijn hier getransformeerd in kantoren, hotels, winkels, hippe cafés en restaurants. De grond stijgt razendsnel in waarde.

De staat heeft er een prestigieus wooncomplex laten bouwen, dat de buurt weer nieuw leven moest inblazen. In 2009, na vier jaar noeste arbeid, is Pinnacle@Duxton opgeleverd. Het is, in alle opzichten, een iconisch gebouw. Al is het alleen maar vanwege de afmetingen. De zeven blokken tellende flat is het eerste sociale woningbouwproject in Singapore dat vijftig verdiepingen telt. Als je door hartje Chinatown loopt, zie je de Pinnacle@Duxton overal fier bovenuit torenen.

Singapore: 5 miljoen inwoners

De zeven torens, waar plaats is voor 1848 appartementen, worden verbonden door twee luchtbruggen. Die op verdieping 26 is exclusief voor bewoners en is ingericht als park, met fitnessvoorzieningen, kinderspeelplek en een hardloopparcours. De skybridge op de vijftigste verdieping – zelfde concept, iets minder franje – is ook toegankelijk voor publiek. Het uitzicht vanaf deze centrale plek in de stad is fenomenaal.

Lees voor vertrek vooral even de gebruiksaanwijzingen op de website van Pinnacle@Duxton, want je hebt een pasje nodig om binnen te komen. Een EZ-Link Card voor het openbaar vervoer is voldoende. Gewoon even kopen bij een 7 Eleven supermarkt, laten opwaarderen en vervolgens in blok G inloggen bij de automaat. De entree is 5 Singapore dollar, omgerekend ongeveer 2,60 euro. De lift brengt je naar boven. En o ja, de website geeft ook aan of er nog mensen worden toegelaten, want het maximum is tweehonderd per dag.

Pinnacle@Duxton is het eerste gebouw waar de staat een internationale wedstrijd voor uitschrijft. Daaraan nemen 227 architectenbureaus uit 32 verschillende landen deel, maar ARC Studio Architecture + Urbanisme uit Singapore krijgt uiteindelijk de opdracht. Ze maken een ontwerp voor de locatie waar in de jaren zestig de eerste twee moderne woonblokken van Tanjong Pagar staan: Duxton Plain biedt plaats aan 334 families.

Anno 2011 is Pinnacle@Duxton een immens multifunctioneel complex, met kinderopvang, een basisschool, parkeergarage en een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw in een openbaar parkje. Alles wat een mens verder nog nodig heeft, ligt allemaal op loopafstand in een van de leukste wijken van Singapore. Gelukkig zijn sommige problemen overal hetzelfde. Er hangt een briefje op, gericht aan de bewoners met een hond. Er zijn klachten binnengekomen. Verzoek: of ze het beest niet overal willen laten poepen.

Kijk voor een filmpje van Pinnacle@Duxton in Singapore op het YouTubekanaal van City2City

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s