Parijs en de wereld van Colette

Colette in Parijs is een begrip in de modewereld: de conceptstore heeft een pop-up boutique met Chanel tijdens de Fashionweek 2011.

PARIJS, 6 MAART 2011. Stel: je bent in Parijs tijdens de internationale modeweek en je wil een show van – pak ’m beet – Victor & Rolf, Stella McCartney of de in opspraak geraakte ontwerper John Galliano gaan zien. Kan dat? Het Vaticaan binnensluipen om de paus onder zijn voeten te kietelen, is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger. Een e-mail sturen naar de persafdeling van de modehuizen? Kansloos. Je krijgt niet eens een antwoord terug.

Voor de zekerheid via 140-tekendienst Twitter aan hoofdredactrice Cécile Narinx van modetijdschrift Elle gevraagd of je als gewone burger zonder speciale accreditatie of persoonlijke uitnodiging toch nog ergens spontaan kunt binnen wandelen. Het antwoord van @elleeditor: “Euh, nee. Veel shows worden wel live gestreamd. En elke avond uitgebreid overzicht via tv-programma Paris Première.”

Het alternatief heet Colette, zo weten de liefhebbers. De beroemdste conceptstore van Parijs – door fashionbloggers vaak omschreven als the emporium of cool – aan 213 Rue du Faubourg Saint-Honoré in het eerste arrondissement. Niet ver van het Louvre, uitstappen bij metrohalte Tuileries. Als het hip is, voldoet aan alle designmaatstaven en in de categorie trendy valt, dan hangt, staat of ligt het hier.

“Colette injected a pioneering dose of insanely hip esprit into the once stale and inaccessibly haute Parisian retail scene”, schrijft Yuri Chong op het modeblog van New York Times. Er is een expositieruimte, een fotogalerie en in het restaurant beneden kun je eten en drinken. De collectie verandert elke maand. Ook worden er met enige regelmaat avant-premières van dvd- en cd-releases georganiseerd. Rustig rondkijken is er nooit bij. Het is áltijd druk.

Zoals het een modepionier betaamt, is Colette continue bezig met het heruitvinden van haar merk. De aandacht van de schijnwerper mag natuurlijk niet verslappen. Voor de Fashionweek werken ze daarom samen met Chanel aan een speciaal project. Iets verderop in de straat, op nummer 336-340 in een voormalige garage, viert modeminnend Parijs de geboorte van een zogenaamde pop-up boutique. De winkel is alleen open tijdens de modeweek van 1 tot en met 10 maart. Volgens de beproefde guerrillatactiek wordt daarna alles weer ontruimd.

Voor de grote ramen staan vertwijfelde mensen. Je ziet ze denken: kan ik hier wel met goed fatsoen naar binnen, want ik heb mijn zondagse kleren niet aan en het ziet er zo chique uit. De ingang wordt bewaakt door twee beveiligingsmensen die je van top tot teen bekijken als je een voet over de drempel zet. Hun goedkeurend knikje doet wonderen. L. trekt enthousiast een kek jasje uit het rek, eentje van Chanel uiteraard. Kosten: 1500 euro.

Parijs: 11 miljoen inwoners

Op gestapelde tv-schermen, wordt een modeshow live uitgezonden vanuit Musée d’Orsay. De vrouwelijke dj Elisa Sednaoui, in sexy grijze hotpants, produceert vrolijke deuntjes en poseert voor de fotografen. Onder de felle lampen nipt een deel van de gasten aan een glas champagne en het andere deel meldt zich bij de nagelstudio. Uit geurpilaren wordt luchtverfrisser gespoten die exclusief voor Colette is gemaakt.

Wij maken, slalommend langs de vele bewakers die eruit zien als CIA-agenten, een rondje langs de spullen van Chanel en jonge talentvolle designers die van Colette de kans hebben gekregen hun creaties hier te tonen. Je vraagt je af wat je in godsnaam moet met een brommerhelm van bijna duizend euro of een flesje water (20 centiliter) van dertig euro. En o ja, er ligt ook een boek van 18.000 euro. Niemand koopt iets. Colette is dan ook meer een modern modemuseum dan winkel. Al is de entree gratis. Dat dan weer wel.

5 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s