Steden top 10 van 2011

Restaurant in Singapore met terras aan Joo Chiat Road in buitenwijk Geylang.

MAASTRICHT, 28 DECEMBER 2011. Terugkijken heeft over het algemeen niet zo veel zin. Wat was, dat was. Maar een moment stilstaan bij het afgelopen reisjaar mag best. Mooie herinneringen kun je het best conserveren door ze op te schrijven. Lees mijn aantekeningen gerust even door, ik kijk alvast uit naar 2012.

1. SINGAPORE (SIN). De voorlopig laatste verre trip met z’n tweeën? Die moest en zou Azië als bestemming krijgen. De reis, nog veilig in mama’s buik, voerde Abel langs steden als New York en Londen. Voordat we onze kleine man officieel erkennen als medereiziger houden we ook nog even halt in Singapore. Slapen in een designloft van het hippe Studio M, satay eten tussen de wolkenkrabbers in Boon Tat Street, het zwembad op het dak van het bizarre Marina Bay Sands Hotel. Cultuur, architectuur, culinair: het is er allemaal in overvloed. De vriendelijke mensen krijg je er gratis bij.

2. SAN SEBASTIAN (SPA). Noteer maar alvast in je agenda: 2016, San Sebastian culturele hoofdstad van Europa. Boek een goedkope Ryanairvlucht naar Biarritz in Zuid-Frankrijk, huur een auto en rij in minder dan driekwartier een parkeergarage van deze prachtige Spaanse stad binnen. Slenter door de nauwe steegjes van het oude centrum richting Bahía de la Concha, de baai in de vorm van een schelp. Jarenlang in de ijzeren greep van de ETA, maar nu staat deze trotste Baskische stad plotseling volop in de schijnwerpers. En dat is terecht. Wees verstandig en wacht niet tot 2016.

3. BORDEAUX (FRA). Mooier dan Parijs. Nee. Of toch? Nee. Maar je hoeft de historische binnenstad niet in te lopen om te zien hoe leuk Bordeaux eigenlijk is. De metamorfose van de linkeroever is een attractie op zich: brede paden, houten vlonders, parkjes, voetbal- en basketbalkooien, de spectaculaire nevelfontein (miroir d’eau) en in het noorden de ‘Hangars’, voormalige pakhuizen omgebouwd tot designer outlets. Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft de opdracht gekregen om op de rechteroever een nieuwe stadswijk te ontwerpen. Dat houdt de nieuwsgierigheid levend.

4. BILBAO (SPA). Met je auto een afslag missen en te voet de gehandicapten- en kinderwageningang niet kunnen vinden. Dat is allemaal niet erg als je daardoor noodgedwongen een paar keer om het museo Guggenheim van Bilbao heen moet. Kun je het des te beter bekijken. En je blijft er naar kijken. Ook al heb je het op tv gezien, in de architectuurboeken al talloze maal bestudeerd en zie je het nu voor de eerste keer van dichtbij. Het zilverkleurige gebouw van Frank Gehry is alweer veertien jaar oud, maar nog steeds profiteert de hele stad van het merk Guggenheim.

5. KEULEN (DUI). Heel prettig zo’n kleine wereldstad om de hoek. Groter dan Amsterdam en Brussel, en hoe vaker je er komt, hoe aangenamer het wordt. In het Belgisches Viertel krijgen de grote modeketens voorlopig geen voet tussen de deur. Dit is een miniversie van Prenzlauerberg of Friedrichshain, de Berlijnse wijken die voor hip mogen doorgaan. Iets verderop, bij Neumarkt, ligt midden in het centrum het intieme Gloriatheater. Roodfluwelen wanden, retro bar, statafels tegen de muur bij een concert. Op zo’n plek wil je na een dag hard werken graag je avond afsluiten.

6. LONDEN (ENG). Een voetbalwedstrijd kijken op Tweede Kerstdag (Boxing Day) en op nieuwjaarsdag in de beste competitie ter wereld, dat moet je een keer hebben gedaan. Ik hecht totaal niet aan tradities, maar deze mogen ze nooit afschaffen. Op de eerste dag van het nieuwe jaar in het roemruchte voetbaltheater White Hart Lane kijken naar zomaar een duel tussen Tottenham Hotspur en Fulham FC. Dan kan het regenen, waaien en nul graden zijn. Allemaal prachtig. Zeker als je weet dat je daarna ook nog een etentje hebt met vrienden in zuid-Londen.

7. VENETIË (ITA). Gebouwen – hoe spectaculair het ontwerp ook is – moeten in functie staan van de kunst. Vind ik ook. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Gillend weggerend uit het chaotisch ingerichte Italiaans paviljoen in Arsenale, dat onderdak biedt aan de Biënnale van Venetië. Een schitterend gebouw dat eeuwenlang het centrum van de maritieme macht was. Hier werden oorlog- en handelsschepen gebouwd door meer dan 16.000 arbeiders. Het is nu alleen nog open tijdens de Biënnale. Er staan designerstoeltjes in de zon met uitzicht op het binnenwater, Darsena Grande. Ik reserveer er alvast eentje voor 2012.

8. MONS (BEL). In de culturele hoofdstad van 2015 kan het best zo zijn dat een van de toonaangevende musea, Beaux-Arts, op het aangegeven tijdstip niet open is. Je vraagt je af hoe hier in godsnaam in 2014 een fonkelnieuw treinstation uit de grond moet zijn gestampt. Daarvoor hebben ze de Spaanse architect Santiago Calatrava gebeld (en hij heeft ja gezegd). Dat alles maakt Mons – Bergen voor de Vlamingen – zo interessant. De ambities zijn torenhoog. Vergeet ook niet naar het immens grote industriële complex Grand Hornu te gaan, gebouwd op het terrein van een voormalige kolenmijnen net buiten Mons.

9. PARIJS (FRA). Wat moet je in Parijs als je d’r al tig keer bent geweest? Als je, slenterend over de paden van Jardin de Tuileries, in de verte de Eiffeltoren weer ziet, stel je jezelf die vraag niet meer. Dus toch maar weer eens in de rij voor Centre Pompidou, naar de voormalige koninklijke tennishal Jeu de Paume voor een videotentoonstelling van Aernout Mik en op zoek naar het goede huisnummer in Rue de Faubourg Saint-Honoré voor conceptstore Colette. En dan de stad weer verlaten met dat knagende gevoel dat je – wéér – niet alles hebt kunnen doen wat op je lijst stond.

10. ANTWERPEN (BEL). Stap eens in de taxi in Antwerpen. Maak kennis met de Turkse chauffeur, die je in een paar zinnen duidelijk maakt dat het spanningsveld in deze multiculturele stad altijd sluimerend aanwezig is. “Marokkanen meneer, ze doen zo moeilijk. Ik snap het niet. We hebben veel gemeen en zouden toch met elkaar op moeten kunnen schieten. Trouwens: die Koerden deugen ook niet.” Je kijkt rond en je ziet schitterende gebouwen, hippe bars en restaurants, leven op straat. Als je uitstapt en een hand krijgt, neem je je voor om Antwerpen nóg beter te leren kennen.

Ben uiteraard ook benieuwd naar jullie favoriete reisbestemmingen. Geef via reactieformulier hieronder vooral je top drie door!

2 replies »

  1. Zoals altijd weer boeien beschreven. wanneer er een dag komt dat de journalistiek de k uithangt, is er altijd nog de mogelijkheid een reisbureau te beginnen! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s