B. Amsterdam: stad in een gebouw

AMSTERDAM, 1 DECEMBER 2016. Het voelt als gisteren. Ruim tien jaar geleden maakten we een reis door Zuidoost Azië, India en het Midden-Oosten. Bijna vier maanden lang onvergetelijke herinneringen bij elkaar gesprokkeld. Ik hield voor het eerst een digitaal dagboek bij. Om de verhalen op het blog te kunnen plaatsen, brachten we uren door in internetcafés. Het klinkt anno 2016 als een begrip uit de Middeleeuwen.

Saai was dat overigens nooit. Een internetcafé was een sociaal trefpunt. We ontmoetten er andere reizigers, de plaatselijke jeugd die online games speelde en vriendelijke eigenaren die als je geluk had ook nog een drankje serveren. Verbonden met vrienden en familie op de meest afgelegen plekken, want Skype was al geboren. Maar Twitter moest zijn roem nog vergaren en WiFi moest nog verder worden ontwikkeld.

Je kunt je er nauwelijks nog iets bij voorstellen. The world is your office, zo schreef Lonely Planet afgelopen oktober. En zo is het. Je werkt waar je wil, en wanneer je wil. Dat is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat je er eigenlijk niet meer bij nadenkt. We zijn allemaal digital nomads, e-workers of – voor diegenen die werken terwijl ze de wereld rondreizen – backhackers. Je kantoor is waar WiFi is. We zijn altijd met iedereen verbonden dankzij de mobiele- en cloudtechnologie en social media als Facebook en LinkedIn.

Deze overpeinzing overvalt me als ik nog even zit te werken in B. Amsterdam, in afwachting van de gala-avond die hoort bij de uitreiking ‘Website van het jaar’ waar we met ons online nieuwsplatform 1Limburg voor zijn genomineerd. ‘Relax, meet, work, create, think’ staat op de gevel als je binnenkomt in het oude IBM-gebouw in Slotervaart. Mijn auto staat geparkeerd op het dak van Post NL, de buurman van B.

Amsterdam: 780.000 inwoners

Ik kijk eens rond in de loungeruimte waar ik ben neergeploft in een fauteuil. Bij de bar heb ik net een cola besteld. Overal grote planten, afgedankte bankstellen en lange houten tafels, een opstelling die is overgewaaid uit Silicon Valley en tegenwoordig overal wordt gebruikt om creatieve ruimtes mee in te richten of flexibele werkplekken voor zzp’ers te creëren.

B. Amsterdam is een ‘stad in een gebouw’, vermeldt de website. Momenteel huisvest het complex kleine ondernemingen en start-ups. Ook is er plek voor freelancers die met een laag maandelijks tarief gebruik kunnen maken van een flexbureau. Er zijn co-working spaces en er worden regelmatig congressen en evenementen georganiseerd.

Het is, zo blijkt, een buitengewoon succesvol concept. Vorig jaar is een tweede pand geopend in Amsterdam. In totaal heeft B. Amsterdam in de hoofdstad 28.000 vierkante meter in gebruik. Het Financieele Dagblad rept op 7 september van “de toonaangevende kraamkamer voor start-ups”. De aanleiding is het nieuws dat B. Amsterdam ook een vestiging van tienduizend vierkante meter in Brooklyn New York zal openen.

Het is natuurlijk prachtig, dit soort hippe verzamelgebouwen waar je op een inspiratievolle manier je job kunt doen. De inrichting is helemaal van deze tijd, je ontmoet er mensen die hetzelfde denken over het nieuwe werken en een drankje is nooit ver weg. WiFi is de levensader van het gebouw. Wat mij betreft is het internetcafé terug van weggeweest.

4 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s