Steden top 10 van 2016

Deze slideshow vereist JavaScript.

MAASTRICHT, 30 DECEMBER 2016. Terug van een paar jaar weggeweest: mijn jaarlijkse steden top 10.

SOFIA (BUL). Buitengewoon prettige ontdekking in het oosten van de Balkan. Niet alleen cultuur-historisch de moeite waard, al is de veelgeprezen Alexander Nevski-kathedraal indrukwekkender van buiten dan van binnen. Verbaas je over de hypermoderne overkapping van het Serdica-complex en het aanbod van exposities in de Vivacom Art Hall (wij zagen Bryan Adams, de fotograaf). Maar bovenal verrast Sofia met een groot culinair aanbod tegen doorgaans lage prijzen.

BERLIJN (DUI). Ach, Berlijn. Je kunt er nooit genoeg van krijgen. Strandbad Wannsee, het Naturkunde Museum (met T-Rex Tristan), het olympisch stadion, Park am Gleisdreieck, rondvaart over de Spree en een picknick op voormalig vliegveld Tempelhof: ook met kinderen is Berlijn een ultieme stad. We huurden voor het eerst een appartement via Airbnb. In Prenzlauerberg, waar je ’s avonds vanwege het uitgebreide aanbod aan restaurants nooit hoeft te koken. En ’s middags ook niet, trouwens.

LISSABON (POR). Het concept van de populaire markthal, Marcado da Ribeira, is bedacht door journalisten van reisgids Time Out. Dat zegt iets over het innovatieve karakter van de stad. Niet voor niets streek de grootse internet- en techconferentie van Europa (Web Summit) er dit jaar voor het eerst neer. Loop vanuit de Marcado vijf kilometer langs de rivier Taag naar Belem. Naar MAAT, Museum of Art, Architecture and Technology. Het zal snel uitgroeien tot het nieuwe icoon van Lissabon.

MARSEILLE (FRA). Je kunt Marseille tegenwoordig leren kennen door de gelijknamige tv-serie te kijken op Netflix. Je kunt ook gewoon regelmatig afreizen naar het zuiden van Frankrijk. Marseille stelt namelijk nooit teleur. Sinds de impuls van de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’ in 2013 gaat het bergopwaarts met Marseille. Wij reden dit keer naar Les Docs de la Joliette, vlakbij de haven, een serie opgeknapte pakhuizen met winkels, restaurants en terrassen.

MILAAN (ITA). Meer dan een Aperol Spritz heb je in het voorjaar in Milaan feitelijk niet nodig. Struin de stad af naar de meest aantrekkelijke terrassen op soms de meest verrassende plekken en de alcohol, de zon en de goede gesprekken doen de rest. Vooruit, nog een tip: sla de nieuwe zakenwijk Porta Nuova niet over. Nog lang niet af, maar voor de architectuurliefhebber wel een must see. De 231 meter hoge Torre Unicredit fungeert als macho visitekaartje.

MAASTRICHT (NED). Het nieuwe filmhuis van Maastricht, Lumière, trok in de eerste drie maanden na de opening al veertigduizend toeschouwers. Het moet het ingedutte Sphinxkwartier tot leven kussen. De voorspellingen zijn veelbelovend. Het majestueuze Eiffelgebouw krijgt zelfs een skybar op dertig meter hoogte. Het wordt nog wat met de provinciestad die in 2016 internationaal ook nog roem vergaarde met techno- en houseclub Complex aan de Maas.

ROTTERDAM (NED). Een trap, een grote steigerinstallatie eigenlijk, die vanuit het stationsplein naar de top van het Groothandelsgebouw leidt. In elke andere Nederlandse stad zou je er vreemd van op kijken, maar niet in Rotterdam. Daar schrijven ze lef met drie hoofdletters. Naar een ontwerp van MVRDV, het architectenbureau van Winny Maas. Je moest wachten op je beurt, vervolgens, filelopen over de 180 treden, maar de beloning volgde door een fenomenaal uitzicht op Rotterdam.

MONTPELLIER (FRA). Mooie stad, Montpellier. Zelfs als het regent. Er is altijd leven in de straten. Klassiek en monumentaal versus jong en hip. Een aantrekkelijke combi. In een buitenwijk staat het Pierres Vivesgebouw, ontworpen door de dit jaar overleden architecte Zaha Hadid. Een gigantische stoomboot van welvend beton, zo werd het complex door de Volkskrant omschreven. Het is het omweggetje meer dan waard.

BRUSSEL (BEL). Twee maanden voor de terreuraanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek zijn we een weekend in Brussel. Als vaste bezoeker van de stad moeten we inmiddels goed zoeken om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. In kunstgalerij ING Art Center aan het Koningsplein zijn altijd interessante tentoonstellingen. Bijzonder is de grote kluis in de kelder van de voormalige bank die vaak onderdeel wordt gemaakt van de exposities.

GRONINGEN (NED). Jammer dat het vanuit Maastricht zo ver weg is, maar Groningen blijft een van de leukste steden van Nederland.  Universiteitsstad pur sang. Voor een plechtigheid bezoek ik voor het eerst het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit aan de Broerstraat. In de stijl van de Noord-Nederlandse renaissance, ontworpen door rijksbouwmeester Vrijman. Het dateert uit 1909. Het gebouw bewonderen lukt trouwens erg goed vanaf een van de terrassen ernaast.

Ben uiteraard ook benieuwd naar jullie favoriete reisbestemmingen. Geef via reactieformulier hieronder vooral je top drie door!

2 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s