Web Summit verklaart Lissabon de liefde

Deze slideshow vereist JavaScript.

LISSABON, 8 OKTOBER 2018. Web Summit is licht geamuseerd kijken naar de serveerster van Italiaans restaurant Ginos. Ze is mijn drankje vergeten. Al een tijdje. “Sorry”, piept ze. “Normaal is het hier nooit zo druk rond lunchtijd.” De zaak ligt tegenover de hoofdingang van ’s werelds grootste internet- en technologieconferentie. Wil je op microniveau zien wat een mega-evenement met de economie van een stad doet? Bestel hier dan een pasta. Personeel wisselt paniekerige blikken uit, want om de twee minuten zwiept de deur open en vragen nieuwe klanten om een tafel.

Web Summit is een moderne liefdesverklaring aan Lissabon. De regering van Portugal betaalt de komende tien jaar 112 miljoen euro aan de organisatie om het congres in de hoofdstad te houden. Daarbij komt de toezegging de capaciteit van de paviljoens en de Altice Arena op het voormalige wereld expoterrein van 1998 – Parque das Nações – te verdubbelen. De verwachting is dat bezoekers in één week ruim 300 miljoen euro uitgeven. Web Summit blijft maar groeien: van 400 deelnemers in Dublin in 2010 naar ruim 70.000 dit jaar en uiteindelijk waarschijnlijk 100.000. Vandaar dat oprichter Paddy Cosgrave graag verklaart: “Mijn hart ligt in Lissabon.”

Web Summit is een kijkje in de toekomst. De CEO van startup Standard Cognition vertelt over de eerste winkel ter wereld in San Francisco waar je de boodschappen uit het rek haalt, in je tas stopt en wegloopt. Slimme camera’s registeren wat je hebt gekocht. De rekening krijg je binnen via je mobiele telefoon. Het grab-and-go shoppingprincipe zorgt ervoor dat je nooit meer in de rij hoeft te wachten bij de kassa of je producten eerst moet scannen.

Web Summit is je verbazen over het enorme aanbod. Van thema’s als bitcoin en de Facebook privacyregels tot ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de opkomst van branded content. De lijst is eindeloos. Luisteren naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, schaakgrootheid Gary Kasparov, de CEO van Booking.com of die van Shell, voormalig premier Tony Blair of wereldkampioen Formule 1 in 2016, Nico Rosberg: een goede voorbereiding is aan te bevelen als je een keuze moet maken uit 26 mini-conferenties met honderden sprekers, feestjes, de markt voor startups en verschillende pitches.

Lissabon: 550.000 inwoners

Web Summit is een overvolle metro in de avondspits. Vermoeide congresgangers met bestemming bar/restaurant in het centrum en Nederlandse en Portugese supporters op weg naar het prachtige Estadio da Luz, waar Benfica tegen Ajax speelt, kruisen elkaar bij station Sao Sebastiao. Mijn ticket voor de Champions Leaguewedstrijd kost 25 euro. Ter vergelijking: voor een toegangskaart Web Summit 2019 betaal je 850 euro, nu wel tijdelijk 2 voor de prijs van 1.

Web Summit is ‘I Amsterdam-achtige toestanden’ op de bekendste pleinen van Lissabon, waar mensen selfies maken bij de reuzenletters van Web Summit. Op social media een grote hit en gratis reclame voor toeristisch Lissabon. Op Praça Luis de Camões in de wijk Bairro Alto zingen twee meisjes ‘Shallow’, de hit van Lady Gaga en Bradley Cooper. Loepzuiver en met stemmen als engeltjes.

Web Summit is het bedrijfsleven dat zich van zijn meest innovatieve kant laat zien. Zo heeft Energias de Portugal (EDP) een ontmoetingsruimte in de vorm van een lift waar startups hun ideeën kunnen delen. Hun hoofdkantoor aan Avenida 24 de Julho, een ontwerp van architect Manuel Aires Mateus, is overigens een wandeling naar Cais do Sodré waard. De bijzondere overkapping die de twee gebouwen met elkaar verbindt, zorgt voor een mooi spel tussen schaduw en licht. Bekijk vooral ook even de hagelwitte vergadertafel op een vlonder in het water.

Web Summit is, tenslotte, nog een waarschuwing van Tinder-oprichter Sean Rad aan alle managers die met millennials moeten werken. “Deze generatie gaat op termijn de dienst uitmaken. Zij zijn vooral bezig met de vraag ‘waarom’ en niet zozeer met ‘hoe en wat’. Ze willen antwoorden op de vraag waarom doen we dit, waarom gaan we die kant op? Dat betekent dat bazen uitleg moeten geven, om moeten kunnen gaan met mondige werknemers, bezig moeten zijn met innovatie. Dus ook de managers moeten steeds beter worden in wat ze doen. Doen ze dat niet, is het snel afgelopen met ze.” Volgend jaar horen we op Web Summit ongetwijfeld of hij gelijk heeft gekregen.

 

3 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s