Steden top 10 van 2017

Deze slideshow vereist JavaScript.

MAASTRICHT, 31 DECEMBER 2017. Mijn enige ‘lijstje’ van het jaar. Beloofd. Dit zijn de leukste steden die ik in 2017 heb bezocht. Wederom allemaal in Europa.

1 KOPENHAGEN (DEN). Het stadion van Brøndby IF als decor voor je eerste voetbalwedstrijd. Je kunt het als zesjarig ventje slechter treffen als de tegenstander FC Kopenhagen heet. Een heerlijk ordinaire burenruzie inclusief vuurwerk en rookbommen. De stad is heerlijk hip, precies zoals je het in de boekjes leest. Dat andere cliché klopt trouwens ook: pak de fiets. Je bent er de koning van het asfalt. Sla de kleine zeemeermin vooral over en bewonder in plaats daarvan de cirkelbrug van Olafur Eliasson.

2 MADRID (SPA). Het begin van de lente vieren doe je in Madrid. Als Noord-Europa nog worstelt met de laatste restjes winter, heeft de hoofdstad van Spanje de terrasstoelen al buiten staan. Dan schittert El Mercado de San Miguel in de zon, nodigen de wijken Salamanca en Lavapíes zoals altijd uit tot een fijne wandeling en is het ook in de avonduren goed toeven op de steile tribunes van Santiago Bernabeu. Het ‘Hala Madrid’ klinkt uiteindelijk nergens mooier dan in het voetbalpaleis van de Koninklijken.

3 SINT PETERSBURG (RUS). In het raketvormige stadion van Zenit Sint Petersburg zie ik een piepjong Duitsland de finale van de Confederations Cup van Chili winnen, wat de vrees voor een jarenlange dominantie van onze aartsrivaal op voetbalgebied flink heeft aangewakkerd. De gedachte aan dit angstvisioen kun je overigens prima kwijtraken in de stad van de Hermitage en de Nevski-boulevard. Haar moderne gezicht zien we in New Holland, waar miljardair Roman Abramovich vrolijk zijn miljoenen inpompt.

4 PARIJS (FRA). Als je flaneert over de linkeroever, Les Berges de Seine, kun je je helemaal voorstellen hoe het zou zijn als Parijs, pak ‘m beet, vijfhonderd kilometer zuidelijker had gelegen aan de Côte d’Azur. In oktober schijnt de zon nog uitbundig. De palmbomen staan fier overeind, al zijn de strandstoelen en het zand uit het boulevardbeeld verdwenen. Het is makkelijk wennen aan het idee van Parijs als mediterrane stad. Het bovendek van Frank Gehry’s Fondation Louis Vuitton nodigt uit haar te aanschouwen.

5 AARHUS (DEN). Niks mooier dan stralende kindergezichtjes na een onaangekondigde verrassing. Het bijbrengen van mijn liefde voor architectuur komt nog niet helemaal binnen in hun brein, maar als het buitenterras van de hypermoderne bibliotheek van Europa’s culturele hoofdstad 2017 uit houten speeltoestellen blijkt te bestaan, is hun dag al goed. Bijna, want nog hoger boven de grond in het regenboogpanaroma van kunstmuseum ARoS in Aarhus heb je een prachtig uitzicht over de stad.

6 DEN HAAG (NED). In de prachtige zaal van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, een rijksmonument uit 1766, nemen we de complimenten in ontvangst van onze collega’s van de Volkskrant, NRC en Algemeen Dagblad. Wat voelt dat goed! Wij van De Limburger hebben de belangrijkste jaarprijs voor de journalistiek gewonnen, ‘de Tegel’ in de categorie onderzoek. Nominaties voor prijzen verzamelen we bij de vleet, maar winnen? De uitspraak ‘de idioten winnen altijd, want ze zijn met tevelen’ geldt nu even niet.

7 BRUSSEL (BEL). We vroegen chef-kok Evan Triantopoulos of hij een zeven gangen lunch voor ons kon bereiden in zijn restaurant Grill aux Herbes in Wemmel/Brussel, aan de noordwestelijke kant van de Ring. Dat kon. En het was een culinair feestje. Daarna met volle maag in wandeldraf naar het Koning Boudewijnstadion op de Heizel, waar U2 in een zorgvuldig door Anton Corbijn geregisseerde show zingt over een ‘Beautiful day’. Meer ingrediënten voor een prachtige dag heb je niet nodig.

8 LEEUWARDEN (NED). Heel Friesland, nee, heel Nederland, nee, heel Europa kijkt in 2018 naar Leeuwarden. De trotse culturele hoofdstad van Europa krijgt de aandacht die ze verdient, want een trip naar de noordelijke Nederlanden is geen verspilde tijd en moeite. Al is het alleen maar vanwege de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis die als culturele en creatieve hotspot fungeert. Het café heeft er de toepasselijke naam ‘De Bak’.

9 DÜSSELDORF (DUI). De start van de Tour de France in Düsseldorf moest ik deze zomer helaas missen. De stad is er alleen maar leuker op geworden. Denk aan de nieuwe Wehrhahn-metrolijn, waar kunstenaars samen met architecten voor de inrichting hebben gezorgd. Dus toog ik op een druilerige oktoberdag naar de Medienhafen om van daaruit naar het NRW-forum te wandelen. Het museum voor fotografie, pop en digitale cultuur is een ideeënfabriek voor iedereen die in de media werkt.

10 EINDHOVEN (NED). Een bijlage van twintig pagina’s in NRC Handelsblad. Dat doet geen enkele stad Eindhoven na. In ‘het wonder van Eindhoven’ wordt de stad bezongen. Wij snappen dat wel. In het Philips Stadion zagen we een mooie lichtshow tijdens het almaar uitdijende Glow Festival, Strijp-S blijft een heerlijke plek om de Dutch Design Week te zien en de Down Town Gourmet Market aan de Smalle Haven is een ideale plek om te lunchen.

2 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s