Lagom in Stockholm

stockholm2

De stadsbibliotheek van Stockholm uit 1928 is een van de bekendste werken van Gunnar Asplund.

STOCKHOLM, 28 MAART 2010. Lagom. Het is Zweeds en betekent zoveel als ‘precies goed’. Volgens Wallpaper City Guide Stockholm is die term van toepassing op de inwoners van de hoofdstad: ‘ze praten perfect Engels, houden van reizen, omhelzen het leven en blaken van het zelfvertrouwen. Of het nu gaat om architectuur, eten, mode of design; ze hebben de prettige karaktereigenschap zaken niet te overdrijven. Het lijkt alsof ze helemaal in balans zijn’. Lagom dus. Na een lang weekend moet ik dit volmondig beamen. Acht tips voor Stockholm, een stad in evenwicht.

Sveavägen 73. Op de hoek van Sveavägen en Odengatan in de wijk Norrmalm ligt Stadsbiblioteket, de natte droom van menig (amateur)fotograaf. Het is een van de mooiste gebouwen (1928) van Stockholm, ontworpen door architect Erik Gunnar Asplund. In de centrale, ronde arena zijn drie verdiepingen hoog boeken gestapeld in houten rekken. Als buiten de temperatuur rond het vriespunt schommelt, kun je op een van de bankjes in de ‘rotunda’ heerlijk op adem komen.

Berzelliipark. In februari 1944 is Berns het eerste Chinese restaurant in Stockholm. Prominente gasten van de Chinese ambassade zijn bij de opening, de Zweden moeten nog wennen aan het eten met stokjes. Anno 2010 is eten bij Berns Asiatiska een bijzondere belevenis. Niet eens zozeer vanwege de geheel eigen interpretatie van de Aziatische keuken. Het is vooral de ambiance in de eetzaal/bar, een enorme ruimte met kroonluchters, spiegels en balustrade. Trendy versus klassiek.

Sergels Torg 3. Voor de lift staan mannen rond een drietal tafels. Er wordt geschaakt. Op de vijfde verdieping is de gratis tentoonstelling ‘Tokyo Stories’ te zien. Moeders halen hun kinderen op in de bibliotheek. In de panoramabar, op de bovenste etage, heb je een mooi uitzicht. Dit is Kulturhuset, typisch voorbeeld van stadsvernieuwing in de jaren zestig. Een opvallend glazen gebouw van architect Peter Celsing die een culture huiskamer voor iedereen wilde ontwerpen. Dat is gelukt.

Nobelgatan. Het is een sprookjesachtig tafereel. We lopen aan de noordzijde langs het binnenmeer Djurgårdsbrunnsviken. In de verte het Nordiska Museet, het cultuurhistorisch museum dat nog het meeste lijkt op een kathedraal. Djurgården was vroeger het jachtgebied van de Koninklijke familie, tegenwoordig is het de groene achtertuin van de inwoners van Stockholm. Vandaag is de omgeving wit en het water bevroren. Maar dat maakt de omgeving er niet minder fraai op.

Stockholm: 825.000 inwoners

Biblioteksgatan 5. Zelfbeheersing is een kunst in de Röda Kvarn Cinema. In deze oude bioscoop uit 1915 in de wijk Östermalm zit tegenwoordig de Amerikaanse conceptstore Urban Outfitters. De sfeer van toen (beschilderd plafond, kroonluchters) is behouden, inclusief markant uithangbord aan de gevel. Binnen, op een verhoogd podium op de damesafdeling, zorgen de bijna doorzichtige deuren van de pashokjes voor een mooi schimmenspel. Het prikkelt de fantasie.

Tjärhovsgatan 4. Het doet denken aan de zondagse brunch in Berlijn. Wat mij betreft een van de betere tradities in het leven. De zaterdagbrunch in Stockholm moet je ook een keer hebben meegemaakt. Kvarnen, een restaurant/bierhal uit 1907 in de hippe wijk Södermalm, is een goede keus. Voor 20 euro kun je onbeperkt Zweedse gehaktballetjes en rendiervlees eten. Vis, in alle soorten en maten, ontbreekt uiteraard niet.

Evert Taubes Terrass. Een geliefde plek voor tv-journalisten uit Stockholm. Hier heb je namelijk het beste zicht op de toren met de drie gouden kronen, Stadshuset, een van de iconen van de stad waar jaarlijks ook het Nobeldiner wordt gehouden. Richt je blik overigens niet alleen op het stadhuis, dat op het eiland Kungsholmen ligt. Aan je linkerkant de kliffen van Södermalm, het grootste eiland van Stockholm.

Asögatan 124. À propos Södermalm. Hoe leuk, mooi en lieflijk de oude binnenstad van Stockholm (Gamla Stan) ook is; in ‘Söder’ gebeurt het. Vroeger een arbeiderseiland, nu de populairste wijk van de stad. Tussen de trendy boetiekjes van ‘Sofo’ (vrij naar Soho in Londen of New York, een verbastering van Söder en Folkungagatan) is kunstboekhandel Konst-ig een parel.

4 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s