
Landschaftspark in Duisburg-Noord: ideale locatie voor sportievelingen.
DUISBURG, 5 APRIL 2010. Mooi beeld. Twee joggers rennen in de richting van de Hochofenstrasse. Beide in korte broek. Eentje draagt een zwart basketbalhemdje, de ander een grijze capuchontrui. Niks bijzonders. Je moet de omgeving kennen om van een ‘mooi beeld’ te kunnen spreken. Hochofenstrasse. Zo heet het hier natuurlijk niet voor niets.
In het Landschaftspark, ingesloten door de A42 en A59 in Duisburg-Noord, is er ook een Werkstrasse, een Giesshallenstrasse en een Steinhallenweg. Van 1903 tot 1985 is dit een wereld van ijzer, staal en zware arbeid in de mijnen. In die periode wordt er op dit terrein in vijf hoogovens 37 miljoen ton staal uit ijzererts gehaald. Ach, dat beeld kent iedereen: in het Ruhrgebied rookt de schoorsteen 24 uur per dag.
Maar het vuur is op veel plekken inmiddels gedoofd. Essen is de culturele hoofdstad van Europa 2010. Een titel die wordt gedeeld met de regio. Dus ook met het naburige Duisburg. Er wordt nu met veel liefde gesproken over ‘industriekultur’. Dat is een Wirtschaftswunder op zich. Duitsland heeft haar industriële erfgoed nooit als iets verderfelijks beschouwd. Er is driftig gezocht naar een nieuwe, waardevolle bestemming voor al die fantastische gebouwen en complexen, cultuur is daarbij het toverwoord. Voeg daar nog een toefje natuur aan toe en je hebt zoiets fraais als het Landschaftspark.
Ons sportieve duo doorkruist de hoge wanden van de Bunkersteg, de voormalige opslagplaats, en loopt recht af op Hochofen 5. Die hebben L. en ik net beklommen. Met stomme verbazing kennis gemaakt met het indrukwekkende interieur. Per gietijzeren trap naar het uitkijkpunt op zeventig meter hoogte om te genieten van het uitzicht op dit ooit door zware industrie gedomineerde gebied.
Duisburg: 498.000 inwoners
Beneden, in de 170 meter lange Kraftzentrale waar ooit wind en elektriciteit werd opgewekt, worden nu evenementen georganiseerd. De 17.500 vierkante meter grote Bunkervorplatz is vaker het decor voor openluchtconcerten. Vraag Red Hot Chili Peppers maar eens naar hun ervaringen… Overal lopen en fietsen mensen of rusten ze uit in de zon. In de Bunkersteg zijn nu klimwanden en speeltuinen gemaakt.
Alleen al het Landschaftspark – jaarlijks 700.000 bezoekers – maakt een bezoek aan Duisburg de moeite waard. De op elf na grootste stad van Duitsland ligt op een half uurtje autorijden van Venlo en op ruim een van Maastricht. Voor de historische binnenstad hoef je hier echt niet heen. Die bestaat namelijk uit de fraaie Salvatorkirche, de oude markt en het Rathaus aan de Burgplatz. Dat heb je in tien minuten wel gezien.
Ook moderne winkelcentra als City Palais en Forum, even verderop, bezorgen Duisburg niet direct meer charme. Een typische stad in het Ruhrgebied, ben je dan geneigd te zeggen. Maar daarvoor werkt Duisburg de laatste jaren te hard én te succesvol aan het imago. Het Landschaftspark is één, de Innenhafen is twee.
Hier huizen hippe restaurants in de benedenverdiepingen van pakhuizen of hypermoderne kantoorgebouwen en appartementencomplexen. Dankzij het Zwitserse architectenduo Herzog en De Meuron is het museum voor moderne kunst, Küppersmühle, een populaire bestemming geworden. Hun bronsbruine trappenhuis is een attractie op zich. Er is nog een spectaculaire uitbouw voorzien in het voorjaar van 2011: op het dak van het gebouw wordt dan een extra etage geplaatst, in de vorm van een witte ‘container’.
Het opknappen van dit deel van de binnenhaven, in omvang de grootste van Europa, is het begin van een metamorfose. Aan ambities geen gebrek. Architect sir Norman Foster heeft in 2007 het masterplan voor de binnenstad gemaakt. Het opknappen en herontwikkelen van onder andere de stationsbuurt en de omgeving van de belangrijkste winkelstraat Königstrasse, het verbeteren van de infrastructuur en een aantrekkelijke mix van groen, cultuur, werken en wonen, moet de komende jaren leiden tot de toename van het inwonertal met 25 procent. Landschaftspark + Innenhafen + straks een nieuwe binnenstad = mooie basis voor een interessante stedentrip.
Duisburg is een ideale uitvalsbasis voor een rondje industriekultur, naar bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Sternstunden’ in de Gasometer van Oberhausen en Zeche Zollverein of het nieuwe museum Folkwang in culturele hoofdstad Essen. Zie ook www.route-industriekultur.de en www.ruhr2010.de
Categorieën:Cultuur, Toekomstvisie
Tip: http://www.extraschicht.de
Erg de moeite waard!