Zeg maar ja tegen L.A.

Deze slideshow vereist JavaScript.

LOS ANGELES, 15 MEI 2013. Steeds vaker lees je tegenwoordig positieve verhalen over Los Angeles. Dat was ooit wel eens anders. Crimineel, gebrek aan cultuur, geen historie, overal auto’s. De lijst met verwensingen was onuitputtelijk. De lelijkste stad van de wereld, zo noemde Philip Johnson, de nestor van de Amerikaanse architectuur, L.A. Zo kun je de stad ongetwijfeld nog steeds bezien. De meeste toeristen bezoeken Hollywood, Disneyland, het strand en rennen dan hard weg. De onderstaande 11 tips zijn bedoeld voor wie – net als wij – op zoek is naar de schoonheid van de stad.

Abbot Kinney Boulevard – Venice Beach is leuk… om heel even gezien te hebben. Maar het is toeristisch en de hippiesfeer wordt er een tikkeltje overdreven gecultiveerd. Loop daarom snel van het strand en de in alle gidsen aangeprezen Boardwalk af en ga te voet Abbot Kinney Boulevard in. Het is een van de leukste straten van L.A. met boetiekjes, galeries, boekhandels en goede cafés en restaurants. Hal’s Bar and Grill op nummer 1349 is aan te bevelen voor lunch.

Autorijden – Los Angeles is een autostad. Alles wat je daarover hebt gelezen klopt. Je zult het moeten accepteren. De forens staat gemiddeld 72 uur per jaar in de file. De i-405 is de drukste snelweg van Amerika met 390.000 voertuigen per etmaal. Veertig procent van L.A. bestaat uit asfalt. Maar toch: huur een auto en ga die weg op. Het geeft je zoveel meer vrijheid en de uitgestrektheid van de stad beleef je pas echt in de auto. Je kunt de infrastructuur intens lelijk vinden, als je er niet woont is het een stuk makkelijker om er met bewondering naar te kijken. Dan weet je plots wat ze bedoelen met ‘autocultuur’.

Chemosphere – Wie van architectuur, design, film, mode en fotografie houdt, moet Benedikt Taschen dankbaar zijn. Deze excentrieke Duitse uitgever heeft schitterende boeken op de markt gebracht over deze onderwerpen die, helaas, niet allemaal even betaalbaar zijn. Maar áls je in de buurt van zijn unieke huis bent, houdt dan even halt. Het is de moeite waard. Navigeer op 7776 Torreyson Drive, een zijstraat van Mulholland Drive. Het is alsof een ufo in z’n achtertuin is geland. De ‘Chemosphere’ werd als decor gebruikt in Brian De Palma’s film Body Double en komt voor in het computerspel Grand Theft Auto: San Andreas.

Getty Center – Parkeer de auto voor 12 euro in de garage van het Getty Center, aan de oostkant van de i-405, pak het treintje naar boven en breng een halve dag door in of rond het cultuurcomplex, ontworpen door architect Richard Meier. Het uitzicht over L.A. is adembenemend. Alle tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken. Er is genoeg water, tuin en terras om uren in de zon door te brengen. Niemand die daar ooit spijt van heeft gekregen.

Los Angeles: 17,8 miljoen inwoners

Grand Park – Het is pas een jaar open, maar het begint al aardig op een populaire ontmoetingsplek te lijken. Tussen het stadhuis en Wall Disney Concert Hall in ligt Grand Park, de toegangspoort tot Downtown Los Angeles. Een lap groen, op verschillende verdiepingen, met felroze stoelen en tafels. Je kunt ze neerzetten waar je maar wil. Er zijn parasols en een paar jonge bomen voor de soms gewenste schaduw. Om de hoek van het park, net voorbij de concerthal aan Grand Ave ligt een balletschool met een openbare kantine waar je een uitstekende lunch kunt halen. In het park zelf ligt ook nog een Starbucks, met gratis Wi-Fi.

Highway 1 – Als je Los Angeles dan toch per se wil ontvluchten, doe dat dan via de Pacific Coast Highway 1 die begint in Santa Monica naast het strand ga noordwaarts richting Malibu, Santa Barbara, Big Sur en uiteindelijk San Francisco. Je kunt eindeloos lang langs de kust toeren en de natuur op z’n allermooist zien. Je rijdt deze weg nooit alleen, dus bouw wat extra reistijd in.

Huizen – De huizen, ach, de huizen. Qua architectuur is Los Angeles altijd experimenteel geweest. En als liefhebber kom je hier dus tijd te kort. In de welgestelde wijken als Melrose, Malibu, Hollywood (vergeet Mulholland Drive niet), Bel Air en Beverly Hills staan decadente villa’s die op kastelen lijken en kastelen die op ja, op wat eigenlijk lijken? Het begrip huis heeft in Los Angeles een andere betekenis gekregen. Elke denkbare stijl is vertegenwoordigd: classicisme, ‘Spanish Mission’-stijl, modernisme en postmodernisme. Echt alles lijkt mogelijk in L.A. De stad verkeert, net als de staat Californië, in grote financiële problemen maar dat probleem lijkt in sommige buurten niet te bestaan.

Mensen kijken – Een ochtendwandeling over de Walk of Fame in Hollywood is bijzonder. Niet zozeer vanwege de sterren en namen die in het trottoir zijn gegraveerd. Het zijn de zojuist ontwaakte stadsfiguren die het bijzonder maken. Hebben ze de deur van het plaatselijke gekkenhuis laten opstaan, zo vraag je je dan af. Het zijn niet alleen de daklozen, bedelaars en zwervers, het zijn maffe mensen die je niet in hokjes kunt plaatsen. Wie beroemdheden wil spotten, moet vooral ook naar Malibu. Volgens onze reisgids gaan ze winkelen bij de Country Mart. Probleem is: iedereen ziet er daar uit als een celeb maar herkennen deed ik niemand…

Union Station – Ik zou met gemak een dag kunnen doorbrengen in de wachtruimte van Union Station. Grote houten stoelen bekleed met leer, houten plafond. Als je het gebouw (voor een deel Nederlandse koloniale stijl) van buiten bekijkt, zou je niet zeggen dat het station uit 1939 op jaarbasis ruim anderhalf miljoen passagiers verwerkt. Zoals heel Los Angeles als filmdecor functioneert, heeft ook Union Station vaak een ‘rol’ gekregen in films en series: van Blade Runner tot Speed en van 24 tot The Mentalist.

Vergezichten – Smog. Groot probleem voor L.A. De vervuiling is enorm. Maar al die uitlaatgassen die boven de stad ‘drijven’ worden bijna kunst als je ze als een schilderij beziet vanaf strategische punten. Het prachtige Griffith Observatory bijvoorbeeld of in een van de fameuze bochten van Mulholland Drive in de heuvels van Hollywood. Nog zo’n hooggelegen parel: Getty Center in West-Hollywood met uitzichten waar je fotocamera van op hol slaat.

Walt Disney Concert Hall – Het ontwerp van architect Frank Gehry kreeg een plek in het voormalige Bunker Hill, ooit de wijk waar de rijken van LA woonden maar de buurt raakte begin twintigste eeuw in verval. Deze blinkende concerthal heeft het nieuwe Downtown een impuls gegeven. Klaar is het gebied nog lang niet. Er is her en der nog braakliggend terrein dat al meer dan een halve eeuw op een nieuwe bestemming wacht.

20130521-234255.jpg

Wall Disney Concert Hall, een ontwerp van architect Frank Gehry.

5 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s