Een hip Antwerps café voor de lezer

ANTWERPEN, 2 NOVEMBER 2016. Doe je als krant tegenwoordig normaal, dan doe je al gek genoeg. Dalende oplagecijfers, minder inkomsten uit advertenties. Het is niks om vrolijk van te worden. Dagbladen dansen om een steeds kleiner wordende groep lezers heen, en dat is een feit. Je zou zeggen dat bescheidenheid past bij de trends waar wij anno 2016 mee te maken hebben.

Volgens de Entertainment & Media Outlook for the Netherlands 2016-2020 van PricewaterhouseCoopers wordt de krant gemiddeld nog maar zeventien minuten per dag gelezen. Twee jaar geleden was dat negentien minuten. De komende vijf jaar zal de Nederlandse dagbladindustrie nog eens 100 miljoen aan inkomsten verliezen, 9 procent van het huidige totaal. Bepaald geen reden voor uitbundigheid dus.

Eerst maar eens zorgen dat de trouwe abonnee waar voor zijn duur betaalde geld krijgt. Wij concentreren ons daarom vooral op de journalistiek, de inhoud. Op het nieuws en de (duidende) verhalen. Wij realiseren ons maar al te goed dat we daar meer dan alleen papier voor nodig hebben. Een goede website, een e-paper en een app voor tablet en telefoon zijn essentieel. De digitale uitdagingen zijn immens en dat maakt het vak – juist nu – ook zo interessant.

In onzekere tijden is het mooi om te zien dat iedereen verwoede pogingen doet om te innoveren. Soms succesvol, vaker niet. De toverformule is nog niet gevonden. Dus proberen we intussen te leren van initiatieven van anderen.

Afgelopen week was ik op het feest van het 125 jaar bestaan van de Gazet van Antwerpen (GvA), onze zusterkrant, want net als De Limburger onderdeel van de Vlaamse uitgever Mediahuis. Zij begon in 1891 als een bescheiden blaadje van vier pagina’s, maar groeide al snel uit tot de grootste krant van de stad en de provincie Antwerpen. Ze vieren het jubileum een maand lang in het hippe Kaffee van Antwerpen, een pop-up café naast de Vlaamse Opera, niet ver van het centraal station.

Tot 3 december is iedereen er welkom. De toegang is gratis. Er zijn Tedx-presentaties, debatten en lezingen over de toekomst van Antwerpen. dEUS-frontman en Bekende Vlaming Tom Barman komt op 18 november plaatjes draaien en de Vlaams-nationalistische burgemeester Bart de Wever geeft op 30 november zijn visie op hoe de stad zich moet ontwikkelen. Verder zijn er comedy- en improvisatieavonden en kun je een virtual realitytour doen langs het heden en verleden van Antwerpen.

Antwerpen: 503.000 inwoners

Ook al was het runnen van een eigen café een lang gekoesterde droom van GvA-brand manager Eddy Vleminx, het opzetten ervan kost natuurlijk geld. Je kunt je afvragen of die investering ooit terug wordt verdiend. Maar niks doen en stil zitten, is simpelweg geen optie. Met Kaffee van Antwerpen mikt GvA op de doelgroep 20-40 jaar, een kapitaalkrachtig publiek dat steeds vaker de krant links laat liggen maar wel geïnteresseerd is in nieuws. In marketingtermen heet dat dan ‘het laden van je merk’: ervoor zorgen dat (potentiële) lezers weten waar de krant voor staat, wat ze doen en waarom.

De Gazet van Antwerpen staat net als De Limburger voor kwaliteit. Het is een A-merk. GvA wil zich met dit initiatief onderscheiden, op een moderne manier communiceren met haar ‘klanten’ en aantonen dat het de aanjager is van het maatschappelijk debat. Een belangrijke rol, want engagement is meer dan ooit gevraagd als je wil laten zien dat je dichtbij de leefwereld van de lezer staat en begrijpt wat er speelt.

Over vijf jaar bestaat De Limburger 175 jaar. Alle reden voor een feestje. Suggesties? Laat ze maar komen!

Dit verhaal verscheen eerder in november 2016 op de website van De Limburger.

3 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s