Kanye en zijn Antwerpse interieurpaus

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

ANTWERPEN, 14 APRIL 2018. Kanye West slentert rond op ’s werelds belangrijkste kunst- en antiekbeurs TEFAF in het MECC Maastricht. Bij toeval stuit hij op een koffietafel. Het is een laag exemplaar, donker van kleur, met ronde randen. Het voorwerp lijkt te zweven, als een soort ruimteschip. Het roept bij hem diepe emotie op. West voelt wat de tafel met de ruimte doet. Hij vraagt vriendelijk aan de galeriehouder wie verantwoordelijk is voor deze creatie.

Het is maart 2013. Kanye Omari West, wereldberoemd rapper ontmoet Axel Vervoordt, de ‘galeriehouder’ en internationaal vermaard kunsthandelaar uit België. Twee puissant rijke mannen die elkaar na dat moment in Maastricht nooit meer loslaten. West en zijn vrouw, societyster Kim Kardashian, vragen Vervoordt om hun huis in Los Angeles in te richten. De wederzijdse bewondering is groot. Zij spreken zelfs van een vriendschap.

Voor The Hollywoord Reporter mocht de hiphopper en modeontwerper onlangs zijn favoriete interieurontwerper interviewen. Vervoordt: “Er was onmiddellijk een connectie tussen ons twee. De mensen denken misschien dat we uit twee verschillende werelden komen, maar doordat we elkaar gevonden hebben, maken we elkaar sterker. Ik heb in de afgelopen jaren juist ook heel veel van Kanye geleerd.”

West bewondert de Belg omdat hij er steeds in slaagt een goede mix te maken van kunst en design uit verschillende periodes, met elementen uit oosterse en westerse culturen. “Zijn kunstwerken en de manier waarop hij ze een plek geeft in de ruimtes zeggen vaak meer dan ik in duizend woorden zou kunnen omschrijven.” West staat niet alleen. Acteur Robert de Niro en zanger Sting vragen zijn interieuradvies, Ellen DeGeneres is ‘gewoon’ een fan.

Antwerpen: 503.000 inwoners

April 2018. Als je wil voelen wat Kanye West en al die andere beroemdheden bedoelen, moet je naar Wijnegem, voorstad van Antwerpen. De liefde voor mooie dingen, voor esthetiek, voor kunst komt samen aan het Albertkanaal. In een voormalige jeneverstokerij kun je nu ronddwalen in een van de grootste galeries van West-Europa met een vloeroppervlak van 1.400 vierkante meter. De tentoonstellingsruimtes maken deel uit van ‘Kanaal’, een luxueus dorp met honderd appartementen, dertig kantoren, tien winkels, ateliers voor kunstenaars en binnenkort wordt er ook een restaurant geopend.

In versmarkt Cru worden groenten en fruit beneveld met waterdruppeltjes, waardoor ze langer goed blijven. In het kleine café, onderdeel van de markt, nipt een bejaarde mevrouw rustig aan haar koffie. Het luxueuze winkelconcept heeft kwaliteit en ambachtelijkheid voorop staan, dus reken hier niet op lage prijzen. Maar de uitgestalde waar in deze industriële hal is een feest voor alle zintuigen.

Kunsthandelaar en interieurpaus Vervoordt pompte de afgelopen jaren vele miljoenen in zijn project. In NRC werd de negentiende-eeuwse jeneverstokerij, die later werd verbouwd tot een mouterij, al een ‘kathedraal van beton’ genoemd. Eromheen hebben bekende Belgische architecten als Stéphane Beel hun handtekening gezet onder nieuwe complexen. Het ‘groen’ langs het water en tussen de gebouwen is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Michel Desvigne.

Voor Axel Vervoordt is ‘Kanaal’ de reden geweest om te stoppen met het maken van tentoonstellingen in Venetië. Zijn Venetië, dat na bijna twintig jaar renoveren en bouwen een oppervlakte heeft van zeven voetbalvelden, ligt nu aan het Albertkanaal. Zijn levenswerk probeert ook een oplossing te bieden voor het mobiliteitsprobleem: wonen en werken op één locatie en de aanwezigheid van verschillende functies (natuur, cultuur, horeca) maken verplaatsingen overbodig.

Vervoordt heeft liever niet dat je zijn kunstdorp met stedelijke allure een ‘museum’ noemt, maar dat vergeet je als je gids Sara Mertens tijdens de rondleiding deskundig hoort vertellen in een van de donkere tentoonstellingsruimtes. De muren zijn bedekt met zwartgrijs lava. We kijken naar een felrood gekleurd kunstwerk van Kazuo Shiraga, de Japanner die hangend aan een touw zijn voeten gebruikte om te schilderen. Het zijn precies de tegenstellingen die Kanye West zo kan waarderen in Axel Vervoordt. En wij snappen sinds vandaag ook een beetje beter wat hij bedoelt.

3 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s