AMSTERDAM, 6 APRIL 2018. De grootste online uitgeverij van Nederland huist in een schots en scheef pand aan de Amsterdamse Herengracht. Nummer 498 ligt op de hoek van de Vijzelstraat. Daan Zoetmulder zwiept met veel gevoel voor drama de deur van de vergaderkamer open. “Kijk, alleen de lift staat recht. Ik begin meestal rechts te lopen, maar aan het einde van de gang kom ik altijd weer aan de linkerkant uit. Doe je niks aan.”
Een brede glimlach volgt. Daar staat Zoetmulder volgens zijn biografie op de website om bekend. We zitten midden in een gesprek. Relaxte jongens bij Wayne Parker Kent. Juist ja, een verwijzing naar Bruce Wayne, Peter Parker en Clark Kent. Voor wie minder thuis is in de wereld van de strips: Batman, Spiderman en Superman dus. Het logo van WPK is een subtiele verwijzing naar ’s werelds bekendste superhelden. Als je de kelder in loopt, naar de kantoren, kun je het ‘driehoekig schild’ niet missen op de muur bij de trap.
Als je wil weten wat ze doen en hoe ze dat doen, spits dan goed je oren als Mark Schoones begint te vertellen. De ogen van WPK’s creative director beginnen te glinsteren als hij vertelt over de klus die ze voor Samsung en Google hebben gedaan. “Samsung wilde hun doelgroep bewust maken van de voordelen van het Android-besturingssysteem. Dat zou helpen om meer toestellen te verkopen. Maar uit onze onderzoeken bleek dat er weinig kennis bestond over het systeem. Wij introduceerden Android & You: een content brand namens Google en Samsung. In video’s van dertig seconden leggen we de verschillende functionaliteiten van Android uit. De resultaten zijn super. Niet alleen qua views maar zeker ook als je kijkt naar de stijgende waardering voor Android en de telefoons van Samsung.”
Het is, denkt Schoones, misschien wel onze beste case tot nu toe. “Bescheiden hoor, bescheiden”, zegt Zoetmulder, hoofd van WPK-afdeling The Agency. “It’s a fact. Zijn we ongelooflijk trots op.” Het leven zou makkelijker zijn als je Wayne Parker Kent in een hokje zou kunnen duwen. Het is een van de snelst groeiende mediabedrijven van Nederland, gespecialiseerd in het ontwikkelen en uitgeven van digitale magazines in commercieel aantrekkelijke niches, en digitale content marketing.
WPK is allesbehalve een klassieke uitgever. Ze koppelen kennis van data aan creativiteit. Een grote naam als Google klopt aan vanwege de creatieve vertaling van hun informatie, want van data weten ze immers alles zelf. WPK vindt een publiek bij welk verhaal je ook wil vertellen. Een publiek dat ook echt luistert. Daarin schuilt hun kracht. In Superheldentaal klinkt dat als volgt: “We zijn meer dan een uitgeverij. We zijn meer dan een technologiebedrijf. We zijn meer dan een reclamebureau. Wij zijn Wayne Parker Kent.”
Amsterdam: 820.000 inwoners
Bij WPK lopen ze met de borst vooruit. Op een leuke manier. Hier geen maatpakken, maar vlot geklede mannen en vrouwen die trots zijn op waar ze mee bezig zijn. Een bedrijf waar een positieve vibe heerst, waar je je afvraagt hoe het zou zijn als je er zou werken. Het verhaal van Wayne Parker Kent is ook het verhaal van Slaven Mandic (1984), CEO en medeoprichter. Hij ontvlucht op achtjarige leeftijd met zijn familie het door oorlog geteisterde Servië. In Nederland brengt hij ongeveer vijf jaar van zijn jeugd door in een asielzoekerscentrum.
2011 is het geboortejaar van Wayne Parker Kent, Mandic is uitgegroeid tot een van de toonaangevende personen in de Nederlandse mediawereld. In de Media Top 100 van 2018 bezet hij plaats 24. Zijn motto: ‘zonder techniek is creativiteit alleen maar iets leuks en zonder creativiteit is technologie niets’. Met online magazines als Culy, NSMBL, HP/De Tijd en Famme bereikt WPK maandelijks negen miljoen bezoekers. De grootste online uitgeverij van ons land verwelkomt op jaarbasis 60 tot 70 procent van de Nederlanders op minimaal één van hun platformen.
Inmiddels werken ze samen met klanten als Samsung/Google, KPN, Unilever, Booking en FedEx. Het Belgische Mediahuis heeft een strategisch minderheidsbelang genomen in WPK. De oprichting van hun eigen reclamebureau The Agency, het lanceren van nieuwe mediamerken, de samenwerking met NRC Handelsblad en de ambitie om uit te breiden naar Duitsland toont hun tomeloze ambitie.
Hun nieuwste vondst? Elastic Native, een data gedreven distributiesysteem dat er voor zorgt dat content campagnes worden verspreid over hun netwerk. Zoetmulder: “Dit hebben we eind vorig jaar geïntroduceerd in de markt. Op deze manier verbinden we alle titels. We lossen een probleem op van uitgevers, want we bieden de mogelijkheid om native advertising en branded content op schaal te verspreiden. Zo bereik je een breed publiek. Je impact is dus veel groter. We rekenen vervolgens af op basis van quality views: als adverteerder betaal je alleen als een bezoeker tenminste vijftien seconden het artikel leest. In Nederland doet alleen NRC dit.”
Het nieuwe uitgeven – als je digitale concepten bedenken waarvoor adverteerders bereid zijn te betalen zo mag noemen – heeft een grote aantrekkingskracht op de klassieke uitgevers. Daarom zijn collega E. en ik vandaag hier. Om te leren, om inspiratie op te doen. Om te proeven hoe het is om te opereren op het snijvlak van bureau, uitgever en producent. “We voelen ons vereerd als mensen uit de mediawereld een kijkje in de keuken willen nemen”, zegt Zoetmulder. “Dat is een mooi compliment.”
Het schots en scheve pand aan de Herengracht nummer 498 is te klein geworden voor de ongeveer honderd WPK’ers. De verhuisplannen liggen klaar. De intentie is om in het centrum van de hoofdstad iets nieuws te vinden. Maar de Amsterdamse bluf moet blijven. Schoones verbaast zich er over dat Wayne Parker Kent vaak als enige voor een opdracht wordt gevraagd. “De meeste merken of mediabureaus zeggen: bedenk en maak het maar. Ze kennen ons. Geloven dat we met iets moois komen. Dat is super gaaf.”
Met een knipoog: “Natuurlijk bluffen we soms ook. Toen we begonnen, bedachten we de creatieve concepten nog gratis voor een klant. Je moet laten zien wat je kan, vertrouwen opbouwen. Dan bied je ook wel eens iets aan, wat nog niet helemaal ontwikkeld is. Dan vroegen we aan ons technisch team of het mogelijk zou kunnen en als zij dan ‘ja’ zeiden, gingen we er voor. Dat hoort er ook een beetje bij. Als je in een pitch zit en je wil een opdracht binnenhalen, moet je risico durven nemen. Uiteindelijk komt het altijd goed.”
Categorieën:Media
3 replies »