Vanuit Madrid wordt product voetbal verkocht

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

MADRID, 30 APRIL 2018. Op de stijlvol zwart geschilderde muur prijken de namen van de legendes. Een illuster rijtje. Johan Cruyff – met Y en niet met ij – van Barcelona. Alfredo di Stéfano, Real Madrid. Mario Kempes, ster van Valencia. Luis Aragonés, Atletico Madrid. “We willen de vergaderkamers vernoemen naar de helden van het Spaanse voetbal. Maar we houden rekening met de sentimenten.” Met een knipoog: “De Cruijffkamer mag niet groter zijn dan de Di Stéfanozaal. Dat vinden ze bij Real niet leuk.”

Hij maakte een jaar geleden de overstap van Netflix naar La Liga. Verstand van voetbal? Had hij niet per se, maar zijn baas zocht iemand met internationale ervaring. Die heeft Joris Evers uit Haarlem in overvloed. En hij leert snel. We zijn doorgelopen naar de conferentiezaal. Een hypermoderne ruimte waar de clubs wekelijks met elkaar vergaderen. Aan beide kanten de vlaggen van alle verenigingen uit de eerste en tweede Spaanse voetbalklasse, op volgorde van oprichting. “Het gevoel voor traditie is hier erg groot. Politiek is een factor. Daar moest ik wel aan wennen. Maar dat diepgewortelde eergevoel is ook wezenlijk onderdeel van de bijzondere voetbalcultuur die heeft geleid tot zoveel successen.”

Elke dag komt hij met de fiets naar zijn werk. Wel eerst nog even de kinderen naar school brengen. Heerlijk op zijn Hollands in een stad die niet altijd even vriendelijk is voor mensen op een tweewieler. Het is een kwartiertje vanuit zijn wijk, waar Real Madrid-trainer Zinedine Zidane ook woont. Tussen de snelwegen A2 en M30 in Madrid huist La Liga. Op het dak het herkenbare logo: een cirkel in alle kleuren van de regenboog met in het midden een bal.

De organisatie vertienvoudigde in drie jaar naar ongeveer 400 werknemers. La Liga, equivalent van de Eredivisie in Nederland, is de levensader van het Spaanse voetbal. Natuurlijk, voetbalfans kennen vooral Messi en Ronaldo. Exponenten van roemrijke clubs die in de verre uithoeken van de wereld emotie en enthousiasme oproepen. Als chief communications officer gaat Evers het Spaanse voetbal nog bekender maken. “Ik wil de internationale uitstraling van het merk en product La Liga versterken. Voetbal zie ik als entertainment. Een seizoen La Liga heeft overeenkomsten met de manier waarop je een tv-serie kijkt. Het draait immers ook om spektakel bieden.”

We zitten inmiddels in restaurant La Boulé, op een paar honderd meter van zijn kantoor. Zijn Spaanse collega’s lunchen vaker buiten de deur. Evers probeert die verleiding te weerstaan, maar voor een gast uit Nederland maakt hij graag een uitzondering. Hij is net een paar dagen terug uit Colombia. Een vijfdaagse trip. “Ze gaan daar de competitie op een andere manier inrichten. Wij kunnen ze helpen met kennis over, bijvoorbeeld, televisierechten en andere juridische zaken. Maar ze willen ook weten hoe La Liga ervoor zorgt dat de Spaanse clubs hun financiële huishouding op orde houden. Wat dat betreft worden we steeds meer een rondreizend expertisecentrum.”

Een sterker merk, met meer inkomsten van uitzendrechten en sponsorships. Dat is het doel van La Liga, waar Evers zijn bijdrage aan levert. Vergis je niet, dat is hard werken. Ongeveer veertig procent van zijn tijd verblijft hij buiten Madrid. Niks nieuws, overigens. Bij Netflix was hij nog veel vaker van huis. Zijn broer woont in Ecuador. Vanaf zijn tiende reisde hij met zijn ouders al de wereld over. “Je raakt daaraan gewend. De wereld is groter dan een land, een stad. Dit is iets wat ik mijn kinderen ook wil meegeven in hun opvoeding.”

Madrid: 3,4 miljoen inwoners

Hij heeft net iemand aangenomen die het verhaal van La Liga in China gaat uitdragen. Weer een nieuwe afzetmarkt voor de belangrijkste competitie ter wereld. “De Premier League is verder als het gaat om het verkopen van de televisierechten, maar de laatste tien jaar heeft geloof ik zes keer een Spaanse club de Champions League gewonnen. Ronaldo en Messi maken de laatste jaren uit wie de Gouden bal voor beste speler van de wereld wint. Dat zegt genoeg over de kracht van het Spaanse voetbal.”

En dus over de mogelijkheden die dit commercieel biedt. La Liga heeft kantoren in Azië, Afrika, Amerika. Maar ook in India, waar cricket immens populair is, staat het Spaanse voetbal in de schijnwerpers. “Oud-voetballers laten we op een cricketveld in India aan de slag gaan met de jeugd om zo de kinderen warm te laten lopen voor het voetbal. We halen Bollywoodsterren en journalisten naar Spanje en laten ze dan een wedstrijd bezoeken. In de hoop dat ze er in hun thuisland vol enthousiasme over vertellen. Dat Spanje meer is dan zon, zee en strand. Dat er prachtige voetbaltempels staan, waar mooie clubs spelen en fantastische fans sfeer maken. Waar de traditie heerst dat, als je dood bent, je je as kunt laten uitstrooien over het veld van je favoriete club.”

Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland nadert. De Spaanse competitie loopt op zijn einde. Barcelona is met een straatlengte voorsprong kampioen geworden, maar ontvangt zondag 6 mei aartsrivaal Real Madrid. La Liga grijpt El Clasico aan om de Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse markt  te ‘bewerken’. De wedstrijd is zo geprogrammeerd dat fans daar in de middag live kunnen kijken. “We organiseren public viewings in New York. Daar sturen we dan oud-Spaans international en speler van New York City FC David Villa heen, Patrick Kluivert is bij ons event in Buenos Aires. Als kenners van de Spaanse competitie praten ze met toeschouwers over hun ervaringen als speler.”

Niet alleen qua amusement ziet Evers grote overeenkomsten tussen zijn vorige werkgever Netflix en La Liga. Ook de dominante rol van technologie zal de toekomst en de innovatieve waarde van het voetbal gaan bepalen. Softwarebedrijf Intel heeft een techniek ontwikkeld waardoor je in de huid van de speler kunt kruipen. “Een wedstrijd wordt met tientallen camera’s gefilmd, waardoor je in de herhaling kunt zien welke beslissing een speler heeft moeten maken. Je krijgt inzicht in zijn perspectief op het veld en de opties die hij had. Je kunt het vergelijken met computerspel FIFA18. Ik vind dit een goede ontwikkeling. Deze nieuwe technieken zorgen ervoor dat voetbal veel aantrekkelijker de huiskamer wordt ingebracht.” Wat hij maar wil zeggen: voetbal is entertainment.

Meer zien en horen? Check dan mijn verhaal op Instagram.

7 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s