Wereldse lessen op Web Summit Dublin

DUBLIN, 5 NOVEMBER 2015. De grootste internet- en technologieconferentie ‘on the planet’, volgens Forbes. Daar moet je een keer geweest zijn. Om te horen, te zien, te leren en geïnspireerd te worden. Web Summit dus. In Dublin. Dat is nooit een straf, als je die paar uur aan vrije tijd al wandelend doorbrengt. Een inkijkje in mijn notitieblokje. Oftewel: wat de journalistiek kan leren van een wereld in verandering.

Tanya Cordrey, chef digitaal The Guardian: “We hebben net recent onderzoek gedaan: 50 procent geeft aan de krant niet te kopen om het nieuws ’s ochtends te lezen maar om ’s avonds in alle rust achtergronden en verdieping te consumeren, ze willen context om de wereld te kunnen begrijpen. Het actuele nieuws hebben ze namelijk al lang op andere manieren gelezen, via hun smartphone of tablet. De krant is niet dood. Nog lang niet, maar we moeten ons wel heel goed bewust zijn van onze, veranderde, rol.”

Eric Schurenberg, president-directeur Inc (New Yorks tijdschrift uit 1979): “Print heeft nog steeds de magic touch. Iedereen wil anno 2015 heel graag in de krant of op de cover van ons magazine staan. Dat is toch echt anders dan met je hoofd op de homepage, die verandert namelijk vijf keer per dag. Als je een krant/magazine koopt, heb je vertrouwen in journalisten die een bepaalde keuze voor je hebben gemaakt. Zij hebben aangegeven wat jij belangrijk moet vinden. Dat is voorlopig een onuitroeibare waarde.”

Andrew Morse, hoofd digitaal CNN: “Mensen zijn echt nog steeds geïnteresseerd in mooie verhalen. Het gaat om hoe je dat verhaal brengt, de juiste invalshoek kiezen: het draait om storytelling. Lang of kort? Dat maakt helemaal niet uit! Als je het maar op je het juiste platform presenteert, en voor de doelgroep interessant maakt. In deze tijd van digitale concurrentie en onbegrensde mogelijkheden is het meer dan ooit belangrijk om het nieuws goed te vertellen in plaats van telkens maar de snelste te  willen zijn. Het nieuws ligt uiteindelijk toch al op straat, daar zorgen social media wel voor. Daarom willen wij inzetten op duurzame journalistiek: wij willen niet vertellen wát er is gebeurd maar waarom, hoe en antwoord geven op vragen waar je onderzoek en journalistiek speurwerk voor moet doen.”

Alexander Klöpping, bedenker Blendle: “Wij hebben nu een half miljoen gebruikers in Nederland. Het interessante is dat de meesten jonger zijn dan 35 jaar. Een doelgroep die normaal nooit zou betalen voor journalistieke content, maar omdat wij het op een aantrekkelijke en makkelijk ‘te consumeren’ manier à la iTunes presenteren, doen ze dat wel. We moeten mensen blijven overtuigen dat ze moeten betalen voor kwaliteitsjournalistiek. Als ze via iTunes betalen voor muziek en films is mijn overtuiging dat ze dat ook voor mooie verhalen willen doen, mits je het toegankelijk aanbiedt.”

Dublin: 530.000 inwoners

Matt McAllester, hoofd Newsweek Europe: “Het valt me op dat mensen geïnteresseerd zijn in échte verhalen. Daarom is nieuws nog steeds erg populair. Kijk naar wat er in de film- en tv-wereld is gebeurd. Factbased stories zijn hot. Narcos bijvoorbeeld, de serie op Netflix over het leven van Pablo Escobar: het is bijna een documentaire, maar omdat het zo’n spectaculair verhaal is willen mensen er alles van weten of in dit geval, zien.”

Danny Keens, sportchef Twitter: “Content is niet meer king. Distributie wel. Het gaat erom hoe je het publiek bereikt. Dat is anno 2015 echt het enige dat telt in de mediabusiness. Great content with poor distribution is just poor content.”

Ben Gallop, sportchef BBC: “Wij waren gewend om vierjarenplannen te maken. Steeds tussen de Olympische Spelen in, zeg maar. Dat werkte jarenlang heel goed. Maar die visie en strategie hebben we moeten loslaten. De wereld is enorm veranderd, de digitale ontwikkelingen zijn niet bij te houden; je moet naar een cultuur toe in je bedrijf waarin je in staat bent snel te anticiperen. Social media is een super belangrijke factor, daar moeten we rekening mee houden. In dit digitale speelveld proberen wij ons staande te houden.”

Mike Krieger, mede-oprichter Instagram: “Elke verandering is moeilijk. Elk bedrijf krijgt ermee te maken. Als je echt het verschil wil maken, onthoud dan dit: natuurlijk komt er kritiek op voorgenomen veranderingen. Dat is mens eigen. Je bent geneigd daar als management rekening mee te houden. Maar het is vaak een kleine groep die heel hard schreeuwt en anderen die heel erg zitten te wachten op nieuwe impulsen, overschreeuwt. Als je echt door wil, meters wil maken en de boel omgooien, moet je uiteindelijk doof zijn voor die groep.”

Nicola Mendelsohn, vice-president marketing Facebook: “Mobile is not something that happens, it already happened. Drie jaar geleden hadden we geen inkomsten via mobiel, nu is driekwart van onze omzet mobiel. Tegelijkertijd is er nog nooit zo veel content op Facebook verschenen, maar ook daarin zie je een veranderende trend: eerst was het tekst, toen foto’s en nu zijn het de video’s die het best worden bekeken. Hoe dan ook moet content altijd relevant zijn, pas dan creëer je bereik.”

3 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s