Optimaal samenleven in urban lab Bristol

img_8452-e1533850392862.jpg

Upfest is het grootste streetart- en graffiti-festival van Europa.

BRISTOL, 2 AUGUSTUS 2018. Hoe houden we het leuk voor de kinderen in een stad die je alleen uit de reisgids kent? Simpele vraag, geen gemakkelijk antwoord als je niet altijd zin hebt in een klimrek of schommel in een speeltuin. Je eigen interesses opdringen aan een zeven- en vierjarige? Voordat je het weet, lopen ze hoofdschuddend naast je als je in NOS Jeugdjournaaltaal een vurig betoog houdt over de ontstaansgeschiedenis van de Clifton hangbrug.

Dit is saai, klinkt het dan ondeugend. Dan heb je trouwens nog geluk, want soms is iets echt super saai. Dat betekent waarschijnlijk dat je bent doorgeslagen met je architectonisch gewauwel. Soms denk ik iets leuks te hebben bedacht, maar reageert het kinderbrein dan toch weer net ietsje anders op dat zorgvuldig gepitcht en bovenal briljante idee.

Tijdens Upfest, het grootste streetart- en graffiti-festival van Europa, zien we op elke straathoek in de zuidelijke wijk Bedminster metershoge tekeningen verrijzen op muren van huizen, pubs, winkels, restaurants en bedrijven. Hoe kan het ook anders in de stad waar Banksy, die wereldwijd roem vergaarde met zijn guerrilla straatkunst, is opgegroeid.

IMG_8447

Een Banksy op de muur van een pub in Bedminster/Bristol.

Maar in de ogen van A. is dit dus totaal niet interessant. Hij slentert en roept dat-ie niet meer verder wil. Zelfs de bal die we mee hebben genomen om elkaar gruwelijke akka panna’s te geven, is even niet meer zijn beste vriend. Kinderen kunnen nauwelijks beredeneren waarom ze iets wel of niet leuk vinden, dus vaak is de oorzaak simpel te vinden. Honger, vermoeidheid, lopen zonder duidelijk doel, het mee moeten in het ritme van de ouders: het is telkens een wankel evenwicht. Maar je moet er even doorheen. De balans slaat uiteindelijk altijd door naar het positieve.

Er is immers altijd een oplossing voor kleine problemen. Een pizza in het vooruitzicht stellen en hup, gaan! In bar/restaurant annex cultureel centrum Tobacco Factory, een van de hoogtepunten op de Upfest-route, heerst een ontspannen sfeer: kunstenaars werken in de zon op het binnenplein aan hun creatie, de foodtrucks draaien overuren en bij het zien van een in baksteen gemetselde giraffe is voor A. en M. de wereld weer eventjes helemaal perfect.

Bristol: 443.000 inwoners

Ah ja, we zijn dus in Bristol. De ‘slimste stad’ van Groot-Brittannië, volgens The Guardian. In 2015 ook uitgeroepen tot European Green Capital. Al leidde dat her en der wel tot hilariteit, aangezien het een van de meest dichtgeslibde steden van Engeland is door het vele woon-werkverkeer. En als we het toch over lijstjes hebben: Bristol is ook de meest leefbare stad van het eiland.

De onafhankelijke burgemeester George Ferguson is aanhanger van de vooruitgang, een technologie-evangelist zogezegd. Hij predikt revolutionaire dingen: “De beste steden staan open voor verandering en omarmen nieuwe wegen die bijdragen aan stedelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, mobiliteit, duurzame energie en vergrijzing. We laten het bedrijfsleven samen met inwoners, academici en studenten aan die vraagstukken werken. Dat zorgt ervoor dat we allemaal optimaal kunnen samenleven in ons urban lab.”

Het aantal start-ups in Bristol is hoog. Het imago van de stad is jong – veel studenten blijven er werken nadat ze zijn afgestudeerd – en innovatief. De stad was vierde (na Miami, Brugge en San Francisco) op de ranglijst Inspiring Cities 2016. “Er is plek voor zowel grote spelers als kleine bedrijven”, analyseert Andy Heath van Cushman & Wakefield. “Die ondernemersmentaliteit maakt de stad zo interessant. Het is niet voor niets dat Channel 4 overweegt haar hoofdkwartier in Bristol te vestigen.”

Co-working is het toverwoord. Loop eens binnen bij moderne kunstgalerie Arnolfini in een schitterend voormalig pakhuis in de haven, vlakbij de Pero-brug. De front room is een grote open ruimte waar je vergaderingen kunt organiseren of een werkplek kunt claimen. Eten en drinken mag je gewoon meenemen. In het bedrijf waar ik mijn geld verdien, is het begrip flexibel werken al een uitdaging. Dan heb je de neiging om je enthousiasme over het concept co-working voor niemand verborgen te houden. Ook niet voor de allerkleinsten in je gezelschap, maar ik houd me wijselijk maar even in.

Onze energie steken we in mooie verhalen over de opgeknapte haven. Over de stoomtrein die alleen in het weekend nog rijdt, over het 98 meter lange stoomschip SS Brunel waarmee Isambard Kindom Brunel – tevens de ontwerper van de Clifton hangbrug – in 1843 zijn tijd ver vooruit was. En natuurlijk over het blauwe en legergroene containerdorp. Cargo 1 en 2, naast wooncomplex Anchorage in het Wapping Wharfgebied, hebben een magische aantrekkingskracht. Je kunt er ontspannen, eten en drinken. A. wil per se lunchen op het dak van restaurant Root. Zo’n tent waar je normaal gesproken zonder kinderen zou gaan eten. Uitstekende keuze dus, en allesbehalve saai.

Deze slideshow vereist JavaScript.

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s