Tourwinnaar heeft Cardiff al, nu de fietspaden nog

Deze slideshow vereist JavaScript.

CARDIFF, 31 JULI 2018. De stad is al een paar dagen wereldnieuws. Hun geliefde ‘zoon’ was de beste in ’s werelds meest prestigieuze wielerwedstrijd, de Tour de France, en in de hoofdstad van Wales weten ze van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. De belangrijkste gebouwen zijn het afgelopen weekend al geel uitgelicht, boven het stadhuis wappert een gele trui en bij de entree van het iconische kasteel hangen spandoeken met de gelukwensen voor Cardiff’s very own Geraint Thomas.

Op social media zijn er duizenden steunbetuigingen voor het idee om een brievenbus geel te schilderen. Tot ergernis van de postbaas, Royal Mail. Het dwingt een woordvoerder tot het afleggen van een officiële verklaring. Er volgt een keihard ‘nee’ en dat – je kunt er op wachten – leidt weer tot teleurstelling bij de initiatiefnemers. Het stadsbestuur hint op Twitter, met een knipoog, op het aankleden van de rode draak die de nationale vlag siert met een gele trui.

Ook schitterend: no way dat first minister Carwyn Jones in Cardiff op de fiets stapt. Te gevaarlijk, meldde hij een paar maanden geleden. Je kunt je er iets bij voorstellen als je met de auto door de stad rijdt. Er zijn nauwelijks goede fietsbanen, bestuurders houden geen rekening met mensen op een tweewieler. Als Kopenhagen de hemel is, moet Cardiff welhaast het voorportaal van de fietshel zijn? “Het voelt inderdaad als een soort postcodeloterij voor fietsers”, vertelt raadslid Caro Wild de BBC. “Als we onze Geraint echt willen eren, trekken we veel geld uit voor het aanleggen van een fietsinfrastructuur van wereldklasse.”

Wij weten genoeg. We nemen de watertaxi. Eerst nog een snelle foto van het fraaie bronzen stalen dak van het Wales Millennium Centre in Cardiff Bay. De suppoost houdt de teller bij: “Je bent de twintigste deze ochtend.” Vanaf een steiger aan Mermaid Quay vertrekt de waterbus voor een tocht van 25 minuten naar Bute Park, de groene long van de stad. Met een beetje geluk heb je de beschikking over een beschonken kapitein die plat gezegd ‘uit zijn nek lult’ ter vermaak.

IMG_8579

Dakconstructie Wales Millennium Centre in Cardiff.

Cardiff: 346.000 inwoners

We varen langs Millenium Stadium, waar Real Madrid in 2017 de Champions League won. Ook van de buitenkant de moeite waard. Overigens, de bars in het stadion beschikken over joy machines: tapinstallaties die in twintig seconden twaalf pints kunnen produceren. Voor de rugby- en voetbalfans niet zomaar een detail natuurlijk. Zet iets verderop in Bute Park je eigen voetbalveldje uit in een schitterend decor, ingesloten door Cardiff Castle en de Taff-rivier.

De in Victoriaanse stijl gebouwde Cardiff Market, tussen St. Mary en Trinity Streets, is de zeventiende-eeuwse tegenhanger van de moderne winkelstraat The Hayes en het aanpalende St. David’s shopping centre. Onder het fotogenieke glazen dak kun je eten en drinken aan houten tafels die de hele eerste verdieping omzomen. Geraint Thomas mag dan wel in Monaco wonen, je snapt waarom hij zijn huis in Cardiff aanhoudt. Wat een relaxte stad. Alles op loopafstand en volgens de Lonely Planet een van de toonaangevende moderne steden in Groot-Brittannië.

De wereldpers stort zich momenteel massaal op Whitchurch High School, een nog onbeschreven blad in de toeristische gidsen. In deze noordelijke buitenwijk van Cardiff gingen Gareth Bale (won vier Champions Leagues met Real Madrid), Sam Warburton (recordinternational voor het rugbyteam van Wales) én Geraint Thomas naar school. “Drie supersterren over wie je zo een Disneyfilm kunt maken”, vindt directeur Huw Jones-Williams.

Dat bijzondere verhaal blijft wellicht voor altijd een sprookje. Wat in de nabije toekomst werkelijkheid moet worden is een etappe in de Giro d’Italia of de Tour naar Cardiff halen. De lobby daarvoor is in volle gang. Ergens volgende week wordt ‘zoon’ Thomas gehuldigd en wordt de schijnwerper weer even op de stad gericht. Dan ligt er weer genoeg gratis publiciteit voor het oprapen. Wedden dat een of andere gewiekste politicus van de gelegenheid gebruik zal maken om de regering te manen extra geld uit te trekken voor de aanleg van fatsoenlijke fietspaden?

 

4 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s