Steden top 10 van 2018

MAASTRICHT, 27 DECEMBER 2018. Goed, het verlangen om weer eens een intercontinentale vlucht te maken groeit. Maar oh Europa, wat ben je toch een verrukkelijk werelddeel! Dit zijn mijn hoogtepunten van het afgelopen reisjaar.

1 MOSKOU (RUS). Aan het hoofd van dit land staat een vreselijke man en er zijn momenten dat ik heb overwogen om me te laten leiden door principes. Maar uiteindelijk overwint de liefde voor voetbal en reizen. De eerste ontmoeting met metropool Moskou had ik voor geen Roebel willen missen. Wat een stad, wat een energie! Met dank ook aan vriend en Moskou-kenner B. De ideale gids. Sport verbroedert en dat is, juist hier, tijdens het WK voetbal fantastisch om mee te maken.

2 BRISTOL (ENG). We lunchen op het dak van een blauwe container. Cargo 2 noemen ze dit culi-dorp in Whapping Wharf. Een van de vele redenen waarom je op slag verliefd kunt worden op Bristol, recent uitgeroepen tot meest leefbare stad van Engeland. Jong, innovatief, inspirerend. Ga in de stad van Banksy naar Upfest, het leukste streetart- en graffiti-festival van Europa, of naar Clifton Village waar je een groots uitzicht wacht op de hangbrug van Isambard Kindom Brunel.

3 HAMBURG (DUI). 866 miljoen euro. Laat dat bedrag even op je inwerken en kijk dan omhoog naar het ultramoderne golvende dak van de concertzaal. Als een soort ufo die is geland op het Kaispeicher-gebouw uit de jaren zestig. De architectuur in HafenCity, pakhuizencomplex Speicherstadt, de tentoonstellingsruimten in de Deichtorhallen: het maakt van Hamburg, misschien nog wel meer dan Berlijn, tegenwoordig de meest experimentele stad van Duitsland.

4 MADRID (SPA). Je bent zes jaar en zit te chillen op de steile tribunes op de derde ring van Estadio Santiago Bernabeu. Wat wil je dan nog meer? Je idool Cristiano Ronaldo zien misschien, want hij wordt gespaard en doet niet mee. Maar verder? Samen met de metro naar het stadion, een frietje eten in de bleke lentezon en het clublied ‘Hala Madrid’ uit de speakers horen schallen: het is zo’n vader-zoonmoment dat veel langer dan negentig minuten mag duren.

5 CARDIFF (WAL). De man die ‘onze’ Tom Dumoulin versloeg in de Tour de France 2018 kreeg een groots onthaal in zijn woonplaats, maar no way dat first minister Carwyn Jones in Cardiff op de fiets stapt. Te gevaarlijk. Nauwelijks goede fietspaden, maar verder is het heerlijk toeven in de stad van Tourwinnaar Geraint Thomas. Glij in de watertaxi langs het imposante Millenium Stadium en zet je eigen voetbalveldje uit in Bute Park, ingesloten door Cardiff Castle en de Taff-rivier.

6 LONDEN (ENG). Leren van anderen. Sommige zullen nooit begrijpen hoe het moet. Ik heb een onstuitbare drang om te zien en horen hoe anderen het doen. Een werkbezoek aan T Brand, het branded contentbureau van The New York Times, levert voldoende inspiratie en kennis op voor mijn volgende werkproject. En Londen, Londen is ouderwets goed. De Basquiat-expo in The Barbican is een mooie voorbode van de tentoonstelling die in 2019 in Heerlen wordt gehouden.

7 LISSABON (POR). Een congres, een voetbalwedstrijd en een attractieve stad: het is een onweerstaanbare combinatie. En dus toog ik weer naar Lissabon. Voor ’s wereld grootste internet- en technologieconferentie Web Summit en de Champions Leaguewedstrijd van Ajax tegen Benfica in Estadio da Luz. Het aanschouwen van de hagelwitte drijvende vergadertafel op een vlonder in het water onder het hoofdkantoor van Energias de Portugal was een cadeautje.

8 ANTWERPEN (BEL). Moet ik echt kiezen tussen de adembenemende voormalige Citroën-werkplaats annex showroom, Kanal-Centre Pompidou die wordt omgevormd tot de grootste culturele instelling van Brussel en ‘Kanaal’ in Wijnegem/Antwerpen? Oké, dan kies ik toch voor de laatste, het intieme ‘kunstdorp’ met appartementen, kantoren, ateliers en een versmarkt. De tentoonstellingen in de vertrekken van de voormalige jeneverstokerij zijn van topniveau.

9 TOLEDO (SPA). Het contrast kan nauwelijks groter. Als je met de hogesnelheidstrein vanuit Madrid op het station in Toledo aankomt, is je reis terug in de tijd compleet. Het gebouw met zijn karakteristieke kloktoren en talrijke Arabische elementen, ontworpen door architect Narciso Clavería y de Palacios, is prachtig in al zijn eenvoud. Op het stationsplein wacht de hop on hop off-bus op een lading toeristen die zich laten vervoeren naar de oude stad waar je heerlijk in kunt verdwalen.

10 EINDHOVEN (NED). Er zijn momenten dat ik nog steeds hartgrondig kan vloeken op Eindhoven. Bijvoorbeeld als je in het Philipsstadion zit en Ajax met 3-0 ziet verliezen van PSV. Maar de grenzeloze internationale ambitie van deze voormalige Brabantse provinciestad is bewonderenswaardig. Er zijn te veel voorbeelden om dat te onderstrepen. Alleen al de waarde van alle publicaties in de binnen- en buitenlandse media bedraagt zo’n 17 miljoen euro.

Voor meer reishoogtepunten check hier mijn Instagram-account!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s