New Yorks park voor MCA

20130508-223051.jpg

Het Adam Yauch Park in Brooklyn, New York is vernoemd naar de ex-Beastie Boy.

NEW YORK, 6 MEI 2013. Kijk ‘m gaan, onze kleine man. Hij is bijna twee en klimt als een acrobaat in de speeltoestellen. Gisteren kon hij het steile trapje nog niet op, vandaag kan hij het al zonder hulp. ‘Moeilijk’, zegt A. vrolijk en vervolgt zijn weg naar boven, richting glijbaan. Wij, trots op de wankele progressie die hij boekt, zoeken elkaars blik. Er zijn geen woorden nodig om klein geluk te kunnen bevatten. Wie heeft het Vrijheidsbeeld, Empire State Building of 5th Avenue nodig als je uren in een New Yorks speelparadijs van je zoontje kunt genieten?

Zo moeten Frances en Noel Yauch in de jaren zeventig, op deze plek, ook gekeken hebben naar hun zoon. Met een mengeling van bewondering, verbazing en trots, maar ook met die altijd sluimerende bezorgdheid. Adam Yauch groeit op in de Brooklyn Heights. Niet ver van dit park, op de hoek van State Street en Columbia Street. Zijn vader Noel leert hem hier fietsen. Het is een van de waardevolle herinneringen die in State Street Park, later Palmetta Playground, zijn ontstaan.

Adam Yauch is dood. Op 4 mei 2012 overleden aan de gevolgen van kanker. Hij werd 47 jaar. Palmetta Playground bestaat niet meer. Precies een jaar na zijn overlijden is het Adam
Yauch Park gaan heten. Het is een eerbetoon aan de medeoprichter van een van de meest invloedrijke hiphopbands aller tijden, The Beastie Boys. MCA, zo luidde zijn artiestennaam. Hun bekendste nummer: (You Gotta) Fight For Your Right (To Party) uit 1986. Ik ben ermee opgegroeid. Krijg nog steeds kippenvel bij het horen van Coldplay’s versie die ze speelden in Hollywood Bowl, op zijn sterfdag.

Aan de rand van het park, op een betonnen muurtje, hebben kinderen teksten gekrijt. I’ll stir fry you in my wok is een verwijzing naar een tekstfragment uit Intergalactic, een lied waarmee ze in 1998 een prestigieuze Grammy Award winnen. In de vlaggenmast hangt de Amerikaanse vlag in de top, daaronder een wapperende zwarte doek met de tekst you won’t be forgotten.

Bij een kleine boom staat een kaars met een foto. Daarop een glimlachende Yauch met de Dalai Lama. Hij was voorvechter van een onafhankelijk Tibet en organiseerde van 1996 tot en met 2001 op drie continenten de Tibetan Freedom Concerts waar honderdduizenden toeschouwers op afkwamen. Thank you MCA is even verderop te lezen. Het invloedrijke tijdschrift The New Yorker noemt hem vlak na zijn overlijden ‘een ambassadeur voor Amerika’.

New York: 9,5 miljoen inwoners

Nee, Adam Yauch zal niet vergeten worden. Het is heerlijk rustig deze ochtend. Maandagmorgen, de meeste kinderen zijn naar school. Een paar dagen geleden, afgelopen vrijdag bij de opening van het Adam Yauch Park, was het een stuk drukker in aanwezigheid van familie, vrienden en fans. Beastie Boy Adam ‘Ad-Rock’ Horovitz toont zich in een toespraak “dankbaar voor dit eerbetoon aan mijn vriend die ik als mijn eigen broer beschouwde. Het is geweldig om voortaan een Adam Yauch Park te hebben voor alle kinderen van New York die net zo crazy zijn als Adam dat was.”

Dat de buren niet vaker hebben geklaagd in de beginjaren van The Beastie Boys mag een klein wonder heten, verklapt moeder Frances die de herrie moest aanhoren op de bovenste verdieping van hun woning in Brooklyn. Ze liet de jonge Adam naar Mozart luisteren om hem van muziek te laten houden. “Dat is ons gelukt. Hij is altijd gek geweest op muziek, maar dan wel op zijn eigen voorwaarden. Ik ben trots op hem.”

Born and bred in Brooklyn, the USA. They call me Adam Yauch, but I’m MCA, zingt – nou ja, ‘schreeuwt’ is de betere term – hij in No Sleep Till Brooklyn dat alweer een paar dagen in mijn hoofd zit. Ik zal het binnenkort aan mijn eigen kleine man laten horen. Als hij ooit nog van dat speeltoestel afkomt tenminste…

14 replies »

    • Haha ja A. loopt de hele dag te zingen, maar hiphop, nee met de beste wil van de wil van de wereld kan ik dat er (nog) niet van maken 🙂 De dansmoves heeft-ie trouwens wel al!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s