De Nederlander is overal in Valencia

Santiago Calatrava’s Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia, de derde stad van Spanje.

VALENCIA, 26 OKTOBER 2021. Ah, kijk. Daar zul je ’m hebben. Op zijn fiets natuurlijk, want hij komt uit een land waar meer fietsen staan geregistreerd dan er mensen wonen. Handig manoeuvrerend, met één hand aan het stuur en intussen luisterend naar de gids. Hij is nietig in deze indrukwekkende stad der kunsten en wetenschappen, maar toch oh zo aanwezig. Druk pratend en gebarend. Nieuwsgierig naar wat er allemaal nog komen gaat. 

Fantastisch hoor, deze witte futuristische gebouwen van Santiago Calatrava. Soepeltjes fietst hij naar boven. Naar de 320 meter lange Umbracle, ontworpen als toegangspoort van de Ciutat de les Arts i les Ciències. Een publieke stadstuin van zo’n 17.000 vierkante meter. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de wereld van glas en staal die architect Santiago Calatrava zijn geboortestad schonk. 

De Nederlander is overal in Valencia. Verleid door 2.660 zonuren per jaar, de zee en het culturele- en gastronomische aanbod. Je ziet en hoort hem overal, waardoor je je bijna in een dertiende Nederlandse provincie waant. Op het terras, in de historische binnenstad waar hij met zijn Ajax-shirt en zijn rollende ‘r’ iets te luidruchtig een portie churros besteld. In El Cabanyal, aan het strand, waar hij zijn kinderen in een hippe sportbar tot de orde roept. 

In Estadio Mestalla, de voetbaltempel van Valencia CF uit 1923 met zijn waanzinnig steile tribunes, schreeuwt hij in zijn korte broek onbeschaamd de Nederlandse doelman Jasper Cillessen toe. Of hij even kan stoppen met zijn warming up voor de wedstrijd tegen Real Mallorca en in de fotocamera wil kijken. Hij laat zijn in elkaar geknutselde kartonnen bord zien met daarop de vraag ‘Jasper, mogen we je shirtje hebben’. De cameraman die een paar meter verderop in de volle zon zijn werk probeert te doen, negeert hoofdschuddend het tafereel.

Valencia: 800.000 inwoners

De coronajaren 2020 en 2021 hebben ongetwijfeld invloed gehad op de trend die de laatste jaren was ingezet: zowel het aantal Nederlandse reizigers (bijna een half miljoen) als het aantal door Nederlanders geboekte hotelovernachtingen in Valencia (bijna 400.000) nam in pre-COVID-19-jaar 2019 fors toe ten opzichte van een jaar eerder. Deze cijfers maken van Nederland, na Italië, de tweede grootste buitenlandse herkomstmarkt voor de derde Spaanse stad, na Madrid en Barcelona

Op 1 januari van dit jaar staan in Spanje 46.406 Nederlanders ingeschreven als zijnde woonachtig. De meeste Nederlanders zijn te vinden in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de regio Madrid. In de stad Valencia wonen dit jaar ongeveer 2.000 Nederlanders. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger, omdat veel mensen zich niet inschrijven bij de Spaanse gemeente waar ze wonen en dus officieel niet geregistreerd staan.

De Nederlander is overal in Valencia. Omdat de Nederlander, cosmopoliet als hij is, zijn humeur graag laat beïnvloeden door de Spaanse nazomerzon. Een Nederlandse fietsenzaak in de wijk Rufaza, ooit veelal bevolkt door Afrikaanse immigranten en Chinezen maar tegenwoordig in alle reisgidsen omschreven als super hip, waar je allerlei rijwielen kunt huren? Het mag niet meer verbazen. 

In de binnentuin van Casa Patacona, aan het strand van Albayora, kan het dus zomaar gebeuren dat je tijdens de lunch wordt omringd door louter Nederlanders. Geen Spanjaard te bekennen, op het bediend personeel na. De meeste mensen, zijn andere mensen, zei Oscar Wilde ooit. Maar ik snap hem wel, die Nederlander…

Valencia vanuit de lucht.

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s