Coronapandemie bedwingt het reisvirus. Voorlopig

MAASTRICHT, 21 MAART 2020. Als eerste woord van dit verhaal had ik liever ‘Madrid’ gebruikt of ‘Antwerpen’ in kapitalen geschreven. Maar de uit China overgewaaide coronapandemie bedwingt het reisvirus. Voorlopig. In mijn agenda gaan er rode kruizen door zakenreizen en pleziertrips. Blijf binnen, zo luidt het kabinetsdevies. Werk thuis, is het motto voor de komende weken en dus volgt deze vluchtige overpeinzing van achter de keukentafel.

Later, als ik de verhalen op dit blog nog eens herlees, snap ik tenminste waarom er zo’n groot gat gaapt tussen het eerste verhaal van dit jaar vanuit Zürich en het volgende. Madrid en Antwerpen zijn gecanceld, onze vakantie naar New York eind april zullen we moeten uitstellen. Gaan we de bruiloft van vriendin A. in Ierland redden in mei?

Het Europees Kampioenschap voetbal 2020 is vanwege de corona-uitbraak verplaatst naar de zomer van 2021. Misschien kan ik op 27 juni wel met de reeds geboekte trein weer naar Londen, maar op Wembley wordt er ’s avonds in ieder geval geen duel voor 80.000 toeschouwers in de achtste finale van het EK afgewerkt.

De grenzen zijn dicht. Surreëel voor mijn generatie, die eigenlijk niks heeft meegemaakt en is opgegroeid in vredestijd. Voor het eerst sinds de oliecrisis van 1973 heeft een minister-president het land toegesproken. Nederland hamstert zich offline en online suf. Scholen, cafés, winkels, fitnessclubs en restaurants zijn dicht. Ik mag nog de straat op om te hardlopen, maar voor hoe lang nog?

Op social media zie ik een kennis smeken om hulp, omdat ze Colombia niet meer uitkomt.  Van een oud-collega hoor ik dat hij zijn vakantie in Canada na vier dagen vrijwillig heeft afgebroken. Geen zin om, tienduizend kilometer van huis, vast te komen zitten of verplicht twee weken in quarantaine te moeten.

Milaan, Rome, Parijs, Madrid: ze zijn veranderd in spooksteden. Regisseur Dick Maas ging een paar dagen geleden in Amsterdam de straat op en legde zijn tocht door de binnenstad vast op beeld. Wie hij tegenkwam? Vrijwel niemand, zoals de zes minuten lange video bovenaan dit verhaal bewijst.

Tijdens een reis in je hoofd de volgende trip alweer plannen. Het is, voor mij, een van de essenties van onderweg zijn. Het inreisverbod stelt de reiziger op de proef, maar het is natuurlijk niks vergeleken met de gevolgen die de corona-uitbraak voor veel mensen heeft. Elke dag overlijden honderden mensen in Europa, opa’s en oma’s in verpleeghuizen kunnen hun kinderen en kleinkinderen niet meer zien.

Een van de passages die me de afgelopen periode het meest trof, komt uit de Italiaanse krant La Repubblica. In de Italiaanse stad Bergamo kunnen begraafplaatsen en crematoria de toevoer van het aantal doden al een tijdje niet meer aan. De Milanese begrafenisondernemer Massimo Corato wordt dag en nacht door ziekenhuizen gebeld of hij met spoed lichamen wil komen ophalen.

“Voor familieleden, die niet eens in de buurt van hun geliefden mogen komen om een laatste groet te brengen, is het een kwelling die ik nooit eerder heb gezien. Deze epidemie vermoordt je twee keer. Eerst isoleert hij je van je geliefden op het allesbeslissende moment. Gelijk daarna graaft hij nog een greppel waardoor je voor de tweede keer wordt gescheiden van iedere vorm van medeleven.”

Bergamo staat hoog op ons stedentriplijstje, maar lijkt voorlopig een onbereikbare bestemming. De geschiedenis van die stad zal worden herschreven. Ons reishart is geraakt, maar dat heelt wel weer. Voorlopig doen we het met de reismagazines National Geographic Traveler en Colombus Travel binnen handbereik, ter inspiratie. Websites als Skyscanner en Booking.com zijn nooit verder dan twee muiskliks weg.

Wat ook helpt zijn alle mooie verhalen die, óók in deze crisistijd, uit de steden weerklinken. Hieronder een aantal linkjes en #Staysafe:

Italië zingt zich door crisis, hele steden staan op balkon. De Volkskrant, 16 maart 2020

Nature is taking back Venice. The Guardian, 20 maart 2020

How NYC’s restaurant industry is surviving amid corona crisis. The Hill, 20 maart 2020

Wandeltocht door een lege stad. Parool, 21 maart 2020

Deze slideshow vereist JavaScript.

Fotobron: Shutterstock / De Architect.

6 replies »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s