Steden top 10 van 2019

Deze slideshow vereist JavaScript.

MAASTRICHT, 31 DECEMBER 2019. Om moverende redenen niet op de lijst, onder andere Trier, de Tilburgse Lochal, Bonn en Brussel, maar er bleef nog zoveel moois over. Hieronder mijn stedelijke hoogtepunten van reisjaar 2019.

1 PARIJS (FRA). Voor de eerste keer met de kinderen in de stad van de liefde. Dan krijgt zelfs de met glas ommuurde Eiffeltoren iets van zijn magie terug. Al is de weg ernaar toe, vanaf Musée d’Orsay langs de Seine, eigenlijk nog het leukst voor een acht- en zesjarige. Hippe eet- en drinkcontainers worden afgewisseld met speeltuinelementen.

2 SIBIU (ROE). De New York Times bezingt aan het einde van het jaar op een halve pagina hoe mooi deze Roemeense parel is tijdens de feestdagenperiode. Dat is niet voor niets. Langzaam maar zeker dringt overal door dat de charme van Sibiu, een provinciestad aan de voet van de Transsylvanische Alpen, simpelweg onweerstaanbaar is.

3 BASEL (ZWI). In de Volkskrant konden we lezen dat we in Basel naar Sandoase moeten. Een strandtent op een industrieterrein, met uitzicht op het drielandenpunt. Daar krijgen we geen spijt van. Lunchen met falafel en bitterballen. De blauwgroene Rijn en palmbomen als decor. Zet ‘m dus op je lijst, deze kosmopolitische ontmoetingsplek voor jong en oud.

4 BARCELONA (SPA). Voor het met toeristen overspoede Parc Guëll hoef je niet meer naar Barcelona. Wél voor de verse vis bij restaurant Can Fischer aan Platja del Bogatell. Nog mooier: in het iconische Camp Nou Lionel Messi de winnende goal zien scoren in de kampioenswedstrijd van FC Barcelona.

5 REYKJAVIK (IJS). De CEO die ik spreek tijdens mijn IJslandse werktrip vertelt dat hij deze zomer twee keer vanuit zijn werkkamer een walvis had gezien. Zijn uitzicht op de baai in de Atlantische oceaan is fenomenaal. Welkom in Reykjavik, ’s werelds meest noordelijke hoofdstad. Vergeet hier concertgebouw Harpa en het Marshallhuis niet.

6 STOCKHOLM (ZWE). Even goed lezen. ‘Open tot 23.00 uur’, staat op het grote LED-scherm boven de hoofdingang. Het is maandagavond! Dan zijn musea normaal toch dicht? Fotografiska in Stockholm is gewoon zeven dagen per week open. Op donderdag tot en met zaterdag kun je zelfs tot een uur ’s nachts nog naar binnen.

7 BERLIJN (DUI). Industriekultur is zo’n heerlijk Duits begrip waar ik van ben gaan houden. Niet zo gek, met al dat fraais in Nordrhein-Westfalen op rijafstand. Kraftwerk in Berlijn is ook zo’n monument van Industriekultur. Ooit de grootste warmtekrachtcentrale van Oost-Berlijn, tegenwoordig een fascinerend cultuurpaleis van metersdik beton.

8 LONDEN (ENG). Eindelijk Wembley! Al is een wedstrijd in een halfvol stadion natuurlijk niet de ultieme Wembley-beleving. Een herkansing volgt in de zomer van 2020, tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Nee, dan Highbury Stadium Square, het appartementencomplex op de plek van het voormalige Arsenal-stadion.Pure weemoed.

9 REIMS (FRA). In Reims is er leven onder de grond: onder de stad vind je 250 kilometer aan tunnels. Kelders, deels afgegraven door de Romeinen, fungeren als opslagplaats voor miljoenen flessen champagne. Al voor het middaguur aan een paar glazen van die heerlijke mousserende wijn? Het is hier niks om je voor te schamen.

10 BERN (ZWI). In de laatste week van 2019 kijken we vanaf de Rosengarten op de schitterende daken van de Unesco-binnenstad van Bern. Dat uitzicht verveelt nooit. De beroemde beren houden hun winterslaap, maar in Zentrum Paul Klee aan de rand van de stad naast autosnelweg A6 ontdekken we kindermuseum Creaviva als alternatief.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s